Az első füsti fecskék már elkezdtek gyülekezni

Egyre több fiatal, idei kelésű füsti fecskével találkozhatunk Kardoskúton.

A fiókák többsége már kirepült, a legtöbb szülőpár pedig már meg is kezdte a második költést.

A füsti fecske az egyik leggyakoribb fecskefaj Magyarországon. Míg a molnárfecskék elsősorban a városokban, lakott területen, addig a füsti fecskék a külterületi tanyákon, állattartó telepeken szeretnek fészkelni.  Az állatok körül mindig sok a rovar, így a fecskék számára is bőségesen akad táplálék.

A füsti fecskék általában már májusban fészkelni kezdenek. Idén a hűvös tavasz miatt széthúzott a költés, ennek ellenére a legtöbb fészekből július második felében már kirepültek a fiatal madarak. A hűvös tavasz után a táplálékbázis kifejezetten jó volt a térségben, így az átlagosan kirepült fiókák száma is magas.

A szülőpárok jó része megkezdte a másodköltést, már újra tojásokon ülnek. A füsti fecskéknél harmadköltés is előfordul, ha az időjárás ezt megengedi. Az első költésből származó fiókák szépen gyarapodnak és már csapatokba verődve gyülekeznek az állattartó telep környékén. Az éjszakákat a nádasokban töltik.

A füsti fecskék rendszerint szeptemberben indulnak útnak telelőhelyeik felé, október elejére teljesen eltűnnek a térségünkből.

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt. Kérjük próbálja újra.

A box kipipálásval Ön elfogadja a Magyar Állatvédelem Adatvédelmi irányelveit.