Magyar Állatvédelem
Image default

Az edelényi polgármester szerint még több kutyát kell elaltatni!

Olvasási idő:2 perc

Edelényben “hatékonyabban kell altatni” a kutyákat

Facebook oldalukon dicsekszik az edelényi önkormányzat, a 2022. szeptember 29-én hozott határozatukról, melyben azt írják, hogy a múcsonyi ebrendészeti telep nem látja el megfelelően a feladatát, ezáltal nem felel meg az erre vonatkozó kormányrendelet szabályainak, így a testület utasította az azt üzemeltető Borsodi Közszolgáltató Nonprofit Kft.-t, tegyenek lépéseket a hatékonyság fokozása érdekében. Ez alapvetően egy helyes döntés lenne, ha csak ennyi lenne a hír.  Alább látható, az üzemeltető által nyilvánosságra hozott protokoll a befogott állatok esetében:

Majd arra is kéri Molnár Oszkár polgármester a Kft. vezetőjét, hogy segítse elő az ott lévő állatok mielőbbi gazdásítását. Ez is rendben van. Bár a dokumentum mellékletében az ügyvezető tételesen felsorolja, hogy miként próbálják gazdásítani az állatokat, illetve a jelen gazdasági helyzet, valamint az ukrán háború is mekkora részben nehezíti meg a dolgukat. Illetve leírja, hogy ha az önkormányzat segítene, milyen megoldásokkal lehetne javítani a helyzetet. Példaként a chipelést és az ivartalanítást hozza fel:

De ami ezután jön a testület részéről, arra már nincsenek szavak. Szó szerint idézzük:

“…a 45 napon túl elhelyezett állatok altatása érdekében intézkedjen, és az így megüresedő férőhelyekre a városban kószáló és befogott kóbor ebeket helyezzenek el kiemelten az oktatási, nevelési, egészségügyi intézmények környékén és a belvárosban vonuló ebekre. A kóbor ebek befogását, elhelyezését és az állatok tulajdonjogának átruházását és altatását a jövőben hatékonyabban kell ellátni.

Tehát arra szólítja fel azt a céget, aki tényleg mindent megpróbál a rengeteg befogott állat mielőbbi gazdásításáért, hogy még több kutyát szedjnek össze és hatékonyabban altassák el őket.

De mi van a hivatkozott 785/2021. (XII. 27.) Kormányrendeletben?

16. § (2)  A kóbor állat életét az Ávtv. 45. § (1) bekezdése, valamint a (3) bekezdés szerinti eset kivételével a befogástól számított 45 napig tilos kioltani. A befogástól számított 45. nap elteltével kizárólag abban az esetben lehet kioltani a kóbor állat életét, ha
a) tulajdonosa a 11. § (4) bekezdése szerint ismeretlennek minősül,
b) az állatot nem fogadják örökbe, és
c) további tartását nyilvántartásba vett állatmenhely nem vállalja.

Tehát a “kiskapu” a rendelet c) pontjában rejlik. Ha a menhely nem akar altatni, akkor nem is fog, hiszen vállalják az állat tartását. A polgármester -mint fenntartó- viszont arra utasítja az üzemeltetőt, hogy még több kutyát szedjenek össze és a 45. nap után altassák is el őket. Persze közben tegyék meg a lépéseket a gazdásítás érdekében, de mint fentebb leírtuk, jelen helyzetben ez szinte lehetetlen, így marad az altatás…  

Azt pedig már tényleg csak a cikk végén jegyezzük meg, hogy míg a polgármesternek a Kormányrendelet betartasában az altatás a legfontosabb, addig a nonprofit kft. vezetője a tavalyi, 2021. évi beszámolójában is jelezte az alábbi hiányosságokat a fenntartó önkormányzat felé:

A teljes dokumentum alább olvasható. Próbáltuk elérni az edelényi önkormányzatot, egyelőre sikertelenül.

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Videón látható Szása, a 12 éves tigris első napjai Budapesten

Marci

Kivételesen ritka fakó keselyű Magyaroszágon

magyarallatvedo

Továbbra is kritikus állapotban a férfi, akire két kutya támadt rá – VIDEÓVAL

magyarallatvedo