Magyar Állatvédelem
Image default

Az aranynál is értékesebb a zebu Madagaszkáron, akár ölni is képesek érte

Olvasási idő:2 perc

Katonai helikoptereket és drónokat vetnek be Madagaszkáron a dahalók, azaz a banditák ellen, akik évtizedek óta sanyargatják a déli lakosokat a zebuk miatt, az összecsapások sokszor véres küzdelemig, brutális gyilkosságokig fajulnak – készített riportot a megdöbbentő körülményekről a Világgazdaság.

Az országban a húsuk miatt nagy becsben tartják a púpos szarvarmarhákat, amelyek értéke meghaladhatja az 500 dollárt, ez sokak havi jövedelmének a háromszorosa. A helyiek éppen ezért a nehéz, hegyvidéki terepen olykor tíz napig gyalogolnak az állattal, hogy aztán a legnépszerűbb zebupiacon pénzhez jussanak.

A párosujjú patásokat hozományként és szertartásokon is felhasználják. Dahalóknak eredetileg a déli falvak szélén élő, kiközösített embereket hívták, akiknek semmilyen tulajdonuk nem volt, így ha házasodni akartak, elloptak néhány zebut a falusiaktól, és ezt ajánlották fel a lány szüleinek, bizonyítva ezzel bátorságukat is. Sokáig a környéken némi túlzással elfogadhatónak tartották a lopásokat, mert nem társult hozzá erőszak, többnyire éjjel csempészték ki az állatokat, legfeljebb kettőt-hármat.

Az 1970-es években súlyosbodó gazdasági különbségek és élelmiszerválság miatt azonban egyre gyakoribbá és durvábbá váltak a lopások, és ezt már a falusiak sem tűrték némán, többször is halállal ért véget a konfliktus.

A kalasnyikovval felszerelkezett banditák elkezdték százával elvinni a zebukat, de az is előfordult, hogy útlezárással vagy emberrablással szereztek pénzt.

Sőt, az ambatotsivalai tolvajokkal szembeszálló szomszéd falut, Andramondambót gyakorlatilag eltörölték a föld színéről, az összecsapásoknak 22 halálos áldozatuk volt, és csaknem 2500-an váltak hajléktalanná. Az országot sújtó válság ráadásul aligha csillapodik: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete és az Európai Unió közösen készített jelentése szerint legalább félmillió embert fenyeget az éhezés a klímaváltozással járó szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

A hatóságoknak a hegyi, szinte megközelíthetetlen terep miatt rettentően nehéz dolguk van, ám a kormány azt ígéri, ennek ellenére keményen fellép a zebutolvajok ellen. Olyannyira keményen, hogy az Amnesty International jelentése szerint a madagaszkári rendfenntartók aránytalan és önkényes erőszakot alkalmaznak, olykor teljesen ártatlan lakosokkal szemben.

A helikoptereket és drónokat azt követően vetették be nemrégiben, hogy a dahalók 32 embert gyilkoltak meg kegyetlenül: három nádfedeles házba kényszerítették be őket, aztán rájuk gyújtották az épületeket. Az áldozatok között nők és gyerekek is voltak. A helyi védelmi minisztérium álláspontja szerint azért égették porig a falut és ölték meg a lakosokat, mert egy korábbi zebulopást követően információkat adtak ki a tolvajokról a rendőröknek.

“Levadászunk mindenkit, akinek köze volt ehhez a bűncselekményhez” – üzente Richard Rakotonirina tábornok. A madagaszkári eseményekről Dahalo címmel egyébként videójátékot is készítettek, hangsúlyozva, hogy a bűnözők szörnyű tragédiákat okoznak, 2017-ben például négyezernél is többen haltak meg a zebuk miatti konfliktusokban.

(Forrás: Világgazdaság, Kép: Hemis via AFP)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

100 évig azt hitték, hogy kihalt, pedig csak jól álcázta magát

magyarallatvedo

Veszélyben a madagaszkári élővilág, már a lemurokat is a kihalás fenyegeti

Erik