Magyar Állatvédelem
Image default

Az amerikai haditengerészet leállítja a borzalmas, de minimum felesleges állatkísérleteket

Olvasási idő:2 perc

Egy állatvédő csoport azt állítja, hogy sikeresen lobbizott a haditengerészetnél, hogy fejezzenek be egy pár vizsgálatot, amelyek során juhokat olyan körülményeknek tettek ki, amelyek során a nagy mélységből való gyors felszínre merülést szimulálták, ami fájdalmat okozott nekik, és néha megbénította vagy megölte az állatokat.

A PETA, vagyis a People for the Ethical Treatment of Animals (Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért) csoport képviselői szerint a levélírásból, tiltakozásból és jogi lépésekből álló kampányuk véget vetett a Wisconsini Egyetem madisoni kampuszán végzett kísérletsorozatnak, amelyet az elsüllyedt tengeralattjárókban rekedt tengerészek kimentésének tanulmányozására hirdettek meg. A tengerészet viszont ezt cáfolja.

„Ezek a kísérletek tudományosan értéktelenek, és messze elmaradnak a nemzetközi szabványoktól” – mondta Shalin Gala, a csoport egyik alelnöke a Military.com-nak január elején, majd hozzátette, hogy Franciaország és az Egyesült Királyság is jóval az amerikai haditengerészet előtt megszüntette a haditengerészeti állatkísérleti programját.

Gala „borzalmasnak” és „haszontalannak” nevezte a kísérleteket, amelyek során birkákat helyeztek olyan kamrákba, amelyek szimulálják a mélyben tapasztalható nyomást és a felszínre merülést.

A kísérletek nagyrészt arra irányultak, hogy a nyomáscsökkentő betegséget okozzanak az állatoknak a kamra nyomás alá helyezésével, majd gyors nyomáscsökkentésével, hogy a birkák vérében nitrogénbuborékok keletkezzenek.

Ezt az állapotot általában „dekompressziós betegségként” ismerik, és mind a hivatásos, mind a szabadidős búvárok igyekeznek elkerülni, mivel gyakran fájdalmas, ha nem is halálos.

Gala elmondta, hogy a kísérletektől a juhok olyan állapotokat szenvedtek el, mint a szív- és érrendszeri összeomlás, gerincsérülés és bénulás. Ugyanakkor egy olyan esetet is említett, amikor a kamra meghibásodott szivattyúja miatt a kutatók a kísérlet közepén elaltatták az állatokat, miután azok „a kellemetlen érzés jeleit” kezdték mutatni. Gala szerint azokat a birkákat, amelyek túlélték a kísérleteket, szintén elaltatták és felboncolták.

A Military.com kérdésére a Wisconsini Egyetem és a haditengerészet is megerősítette, hogy a kísérletek befejeződtek. A haditengerészet szerint a leállás oka, hogy

„a projektre vonatkozó szerződés a teljesítési időszak végén természetes módon lezárult”

, míg az egyetem szerint azért, mert „a tudósok és a haditengerészet … 2022-ben úgy döntöttek, hogy nem folytatják ezeket a szerződéses kísérleteket az UW-Madisonban„.

A Wisconsini Egyetem azt is közölte, hogy

„elkötelezett az ilyen gondos és etikus állatkísérletek mellett, amelyek azonnali életmentő eredményekkel járhatnak”.

Shalin szerint az egyetem azon szándéka mögött, hogy folytatni kívánja ezeket a kísérleteket, egyértelmű az ok: a pénz. A nemrég leállított kísérletek párja közel 390 000 dollárnyi haditengerészeti pénzből valósult meg.

Az iskola a múltban is végzett kísérleteket állatokon — néha nagy viták közepette. 2014-ben az egyetem egy majmokon tervezett kísérlet miatt hívta fel magára a figyelmet, amelynek célja az volt, hogy

a főemlős újszülötteket elválasszák az anyjuktól, majd elaltassák őket, hogy a szorongást és a depressziót tanulmányozzák. A kísérletet az egyetemen kívülről és belülről is elítélték.

Egy 2022-es levélben, amelyet egy nyugalmazott haditengerészeti ellentengernagy is aláírt, aki több haditengerészeti egészségügyi intézmény parancsnoka volt, a csoport felszólította Carlos Del Toro haditengerészeti minisztert, hogy állítsa le a kísérleteket, és végezzen vizsgálatokat szöveteken és sejteken, vagy használja fel a búvároktól gyűjtött adatokat.

Military.com – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Betámadták az állatvédők Zac Efront, mert egy medvével szerepel egy reklámban

magyarallatvedo

A PETA szerint Gordon Ramsay túlment minden határon, a gyerekeinek meg kellene tagadniuk apjukat

magyarallatvedo

A PETA újabb követelése: a nők ne szexeljenek a húsevő férfiakkal, a férfiak fizessenek „húsadót”

magyarallatvedo