Magyar Állatvédelem
Image default

Az állattartás kevésbé ismert előnye

Olvasási idő:1 perc

Segíthet megküzdeni a mindennapos stresszel a hobbiállattartás azok számára, akik egyébként pszichikailag kevésbé ellenállóak azzal szemben – állítják brit kutatók. Eredményeik szerint azonban magányosabbak is lehetünk, ha kedvencünket még a baráti kapcsolatoknál is fontosabbnak tartjuk.

„Gyakran úgy hisszük, hogy a házi kedvencek jót jelentenek az emberek számára. Bár a kutatások ezt részben alá is támasztják, szerettem volna jobban megérteni, hogy az ember egyéni tulajdonságai, mint például a stressztűrő képessége, milyen szerepet játszhatnak a gazdilét és a pozitív vagy negatív mentális egészség között” – idézi a londoni Kingston Egyetem közleménye Ece Beren Barklam pszichológus PhD-hallgatót. A szakember több mint hétszáz ember bevonásával végzett kérdőíves felmérést a koronavírus-pandémia korai szakaszában, 2020. májusban, majd 2021 szeptemberében. A válaszokból kirajzolódott, hogy a kedvencek többnyire jó hatással voltak gazdáikra a világjárvány idején. Ahogy az emberek több időt tudtak állataikkal tölteni, javult a mentális egészségük, és mindent egybevetve az érintettek boldogabbnak is érezték magukat.

A kutatás ugyanakkor arra is kitért, hogy a gazdik hogyan kötődtek érzelmileg kedvenceikhez. Leegyszerűsítve pedig kiderült, hogy a kevésbé egészséges kötődés gyengébb, míg az egészséges kötődés megerősödött mentális egészséggel mutatott kapcsolatot az egyébként alacsonyabb stressztűrő képességű emberek esetében. „Ha a gazdik kedvencüket fontosabbnak gondolták, mint az életükben lévő embereket, akkor a kutatás szerint magányosabbak, boldogtalanabbak és kevésbé alkalmazkodóképesek voltak. Emellett gyengébb értékelést kaptak az általános mentális jóllétük tekintetében is. Ez a fajta kötődés talán egy egészségtelen köteléket tükröz, ahol a gazdi úgy bánik a kedvencével, mintha annak emberi indítékai és jellemvonásai lennének. Ez egyfajta antropomorfizmus” – magyarázta Barklam.

„Hajlamosak vagyunk túlságosan leegyszerűsítve gondolkodni arról, miért tartanak az emberek állatokat. Beren kutatás rávilágít az ilyen kapcsolatok összetettségére” – fogalmazott az eredményeket kommentálva dr. Fatima Maria Felisberti, a Kingston Egyetem idegtudósa. A tanulmány az Anthrozoös című folyóiratban jelent meg. Barklam PhD-je folytatásaként egy második kutatást is lefolytat, amelyben arra keresi a választ, hogy a házi kedvencek és az ember-állat interakciók miként befolyásolják a romantikus párkapcsolatokat, barátságokat, illetve általában az emberek jóllétét.

Házipatika – Magyar Állatvédelem

 

Kapcsolódó

Kutyavásárt tart a NAV, várják az ajánlatokat

magyarallatvedo

Testi sértés és állatkínzás miatt fogták el a rendőrök

magyarallatvedo

Új kutyafuttatót avattak a Barátság-parkban

magyarallatvedo