Magyar Állatvédelem
Image default

Az állatkínzás szigorú büntetését és a vadállatok cirkuszi szereplésének betiltását is elsöprő többség támogatja

Olvasási idő:2 perc

Nagy sikerrel zárult a mintegy egy hónappal ezelőtt indított online állatvédelmi felmérés, több mint negyedmillióan mondták el véleményüket.

Az Agrárminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda által indított online felmérés alkalmával Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy az állatvédelem talán még soha nem kapott akkora figyelmet, mint a 21. században, így az eszközöknek is huszonegyedik századiaknak kell lenniük. A tárcavezető szerint a kitöltések kiemelkedő száma a társadalmi összefogás súlyát mutatja és rendkívüli lehetőség előtt áll a terület. Az állatvédelem fejlődését szolgáló kormányzati intézkedések szorosan illeszkednek az ágazat versenyképességét támogató döntések sorozatába.

Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott úgy tartja, hogy a március 7-én zárult online párbeszéd összhangban van a kormányzat azon törekvéseivel, miszerint a jelentős érdeklődésnek örvendő társadalmi ügyekben a magyar emberek bevonásával szükséges az egyetértési pontokat meghatározni. A „Közös ügyünk az állatvédelem” elnevezésű online felmérés alkalmával 262 772-en mondták el véleményüket, akiknek ezúton is köszöni, hogy időt szántak a kérdőív kitöltésére. Egyetértési pontokat kerestünk és találtunk az állatvédelem és a felelős állattartás ügyében, amelyet Magyarország Kormánya később felhasznál döntései meghozatalához.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos rámutatott, hogy az állatvédelem területén meglévő kihívásokat csak közösen tudjuk megoldani. Tudni kell, melyik kikötő felé tartunk, mielőtt be akarjuk fogni a jó szelet, amely odarepít, ezért a problémák megoldásánál kulcsfontosságú lesz az együttműködés és a szakmai megközelítés.

A kérdésekre adott válaszokból kirajzolódik az igény az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatására, ugyanis a válaszadók 97,9 %-a ért ezzel egyet.

Egyhangú véleményként fogalmazódott meg, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni, a kitöltők 99,4%-a szerint.

A hatóságok szigorúbb fellépését 98,5%, egy országos ivartalanítási program szerepének jelentőségét 96,4%, a kóbor kutyák befogásának megreformálását pedig 97,2 % támogatja.

Az állatok sérelmére elkövetett cselekmények miatt indított eljárásban a bántalmazott állatok sorsának mielőbbi rendezésével 98,6% ért egyet. A véleményadók 97,8% úgy gondolja, hogy megoldást jelenthet, ha a „három csapásként” ismert büntetőjogi szabályozás mintájára, szigorúbban büntetnék azt, aki többször is állatkínzást követ el.

A tiltott állatviadalokon való részvételt 99,7% büntetné.

Egy haszonállatok számára létrehozott menhely alapítását 95,5% tartja jó ötletnek, és az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács működésének társadalmasítását pedig 96,4% tartja célszerűnek.

Ütközőpontként jelenik meg a pirotechnikai eszközök engedélyezésének megreformálása (91,1%) és a cirkuszi vadállatok szerepeltetésének betiltása (86%).

Ugyanakkor 98% időszerűnek látja a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítását.

Az online felmérés során beérkezett észrevételek és javaslatok beépülnek a Nemzeti Állatvédelmi Programba, amelynek megvalósításában hangsúlyos szerep jut majd az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanácsnak is.

agroinform.hu

Kapcsolódó

A szántóföldi és réti madarak 40 százaléka eltűnt az elmúlt két évtizedben

magyarallatvedo

Már Afrikában vadászik Buda, a magyar madárvilág ritkasága

Marci

Örökbefogadták a kutyát, aki mérete miatt senkinek nem kellett

magyarallatvedo