Magyar Állatvédelem
Image default

Arzén pusztít a Sajóban – videóval

Olvasási idő:1 perc

Kihalt a Sajó élővilága a helyi horgászok szerint a felvidéki Rozsnyó környékén. Megvizsgálták a vizet, de nem találtak élő állatokat. Az aktivisták két hónapja hívták fel a figyelmet arra, hogy egy bányából szennyezett víz ömlik a folyóba. Szerencsére Magyarországon a vízügyi hatóság nem tapasztalt halpusztulást.

 

A vállalat feljelentést tesz

A szlovákiai “Ércbányák Állami Vállalat” büntetőfeljelentést tesz a Sajó folyó szennyezésével összefüggésben. Peter Žitňan, a vállalat igazgatója elutasítja a kötelességmulasztás vádját. Elmondása szerint hatékony és könnyen megvalósítható megoldást keresnek a kialakult helyzetre.

A Sajó folyó még február közepén színeződött vörösre az egykori Siderit bányavállalat területén található vasércbányából kiömlő bányavíz miatt.

Utóbbi vállalat 2008-ig működött a rozsnyói járásbeli Alsósajó községben. A szlovákiai Ércbányák Állami Vállalat szerint, a cég a kitermelés befejezése után nem teljesítette a kötelezettségeit, a legfontosabb intézkedéseket ezért 2012-ben az állami vállalat tette meg. Žitňan hozzátette: az általa vezetett vállalat sosem használta a szóban forgó vasércbányát.

Mennyire veszélyes a szennyezés?

Az ökológiai katasztrófára Orosz Örs aktivista, a Sine Metu elnöke is felhívta a figyelmet, fotókon és videófelvételen mutatja be a Sajó állapotát és a szennyezés helyszínét. Ő tette közzé a Rozsnyói Járási Hivatal környezetvédelmi osztályától származó táblázatot is, amely a hivatalos vízvizsgálat eredményeit tartalmazza. Mint rámutat, a folyóba naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül, egyebek mellett jelentős mennyiségű arzén.

“A szennyvízben mért arzén 187-szer nagyobb értéket mutat, mint a Szlovákiában megengedett mennyiség, és 2600-szor többet a Sajó tiszta vizénél. A folyóba keveredve, felhígulva pedig 21-szer magasabb értéket produkál, mint a szennyezés előtti állapot”

– írja Orosz.

Magyarországon folyamatosan mérnek

A folyó Sajópüspökit érintő szakaszáig volt részletes elszíneződés a napokban – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, aki elmondta hogy a kollégái folyamatosan mérik a vízben a fémek jelenlétét és sehol nem tapasztaltak a határértékek feletti eredményt. A folyó szakaszán három helyen végeznek többszöri mérést a kollégáim: Sajópüspökinél, Miskolcon és Muhinál – mondta el a szóvivő, aki hozzátette, hogy eddig sehol nem tapasztaltak halpusztulást.

RTL – Boon – Ma7.sk nyomán

Kapcsolódó

Fajmegőrzési céllal érkezett Debrecenbe ez az aranyos vari

Marci

Elaltatják a spanyol városokban megjelent vaddisznókat

Marci

Varázslatos, amint több mint százezer daru éjszakázik együtt a Hortobágyon – VIDEÓ

Marci