Magyar Állatvédelem
Image default

Állatvédők az izlandi vérfarmok betiltását követelik

Olvasási idő:1 perc

Az Izland déli részén lévő Selfossban működő lótenyészet egyike azoknak a „vérfarmoknak”, amelyekben rendszeresen megcsapolják a vemhes kancák vérét, hogy az abból kinyert PMSG hormont más állatok – például tehenek, juhok, sertések – termékenységének javítására használják fel – közölte az Euronews.

Izland a kevés ország egyike, melyekben a vitatott módszert alkalmazzák: tavaly 119 vérfarm működött, és közel 5400 kancát tenyésztettek kizárólag véradás céljából. Ez a szám nagyjából a háromszorosa az egy évtizeddel ezelőtti adatnak.

Állatvédő egyesületek helytelenítik a vérfarmokat, az állításuk szerinti brutális bánásmód miatt.

Az izlandi Animal Welfare alelnöke, Rosa Lif Darradottir azt mondja, szerinte nincs rendben,

hogy fognak egy ijedt lovat, nyakon szúrják azért, hogy a véréből kinyert hormonból termékenységi gyógyszert készítsenek, amely növeli más haszonállatok szenvedését.

Úgy gondolja, hogy erre a legtöbb ember nemet mondana.

A lovak véréből kinyert PMSG hormont az Isteka nevű gyógyszeripari cég dolgozza fel. Az üzlet egyelőre jövedelmező, azonban állatvédők egy évvel ezelőtt sokkoló videót tettek közzé a módszerről, ami rendőrségi nyomozáshoz vezetett, illetve néhány gazda jelezte, hogy a továbbiakban nem vesz részt a projektben.

Az Isteka ügyvezető igazgatója, Arnthor Gudlaugsson szerint a videó úgy és azzal a céllal készült, hogy a folyamatról túlzottan negatív képet fessen: olyan esetek is előfordultak, amelyek rossz gyakorlatot, vagy olyat mutattak be, amelyeknek jobbnak kellett volna lenniük.

A rendőrségi vizsgálatok egyelőre nem vezettek a vérfarmok betiltásához, augusztus óta azonban szigorúbb szabályozás van érvényben, amely a következő három évben több jogkört ad a hatóságoknak az iparág figyelemmel kísérésére és „jövőjének felmérésére”.

(Forrás: Euronews, Kép: Lucy Merrell/Mark Butler Dressage)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Folytatódik a csoda: Pest megyében készített fényképeket egy hófehér szarvasról Kovács Milán vadfotós

Marci

Rendőrök is segítenek otthont találni kóbor kutyáknak – videó

magyarallatvedo

Gyöngybaglyokkal védik a szőlőültetvényeket a kaliforniai Napa völgyben

magyarallatvedo