Állatszerető magyarok mentettek meg egy bajor mókusbabát

Olvasási idő:1 perc

Szilvia és Gábor, a Bajorországban élő fiatal magyar házaspár a házuk előtt, a fa tövében talált rá az elárvult, pár hetes mókusbébire.

Mivel a környéken még sosem láttak mókust, így nem hagyhatták magára, bebugyolálták egy meleg plédbe és elvitték a legközelebbi állatmenhelyre. Az apróságot sajnos nem tudták fogadni, de a pár nem adta fel, rövid keresgélés után rátaláltak a tőlük alig 20 km-re lévő vadállatok gondozásával foglalkozó telepre. A telepvezető nagy szívvel és szeretettel fogadta az árva csöppséget, aki azóta már szépen cseperedik.

Mint elmondták, az állatok szeretetét az anyatejjel együtt szívták magukba, s nagyon fontosnak tartják, hogy külföldön is segítsenek a bajba jutott állatoknak.

Szilvia és Gábor nem csak a mókusokat, de a macskákat is nagyon szeretik 🙂

Mi a teendő, ha találsz egy bébi mókust?

Először meg kell vizsgálni, hogy sérült-e a mókus.

Ha úgy döntesz, hogy felveszed a mókust a kezedbe annak érdekében, hogy meg tudj győződni arról, hogy van-e valami baja, húzz vastag kesztyűt! Még a mókusbabák is erős harapással rendelkeznek!

Vérzik vagy esetleg látsz-e töröttnek tűnő csontot? Látsz sebeket rajta? Ha igennel válaszoltál bármelyik kérdésre, akkor a lehető leghamarabb lépj kapcsolatba a helyi állatvédőkkel, vadasparkkal, állatkerttel vagy a területileg illetékes Nemzeti Park Igazgatóságához is fordulhatsz segítségért.

Ha a mókus nem sérült meg, és úgy tűnik, hogy elég idős ahhoz, hogy egyedül maradjon, akkor tedd a talált hely közeláben egy biztonságos helyre!

Tipp: Jó szabály a hüvelykujj-mérce: Ha nagyobb, mint a hüvelykujjad, akkor a mókus elég idős ahhoz, hogy hogy vigyázzon magára.

Ha a mókusbaba még kicsi, de megtaláltad a fészket vagy odut, ahonnak kiesett, akkor tedd egy nyitott dobozba a fának azon tövébe, ahol a fészek is van. Béleld ki langyos rizzsel vagy tegyél kézmelegítőt a dobozba, hogy megtartsd a baba melegét, amíg az anyjára vár. Gyakran ellenőrizd távolról, hogy az anya megtalálta-e, és felvitte-e a kuckójukba. Ha nem, hívd a fentebb említett állatvédő szervek egyikét a helyzet újraértékeléséhez.

Sok esetben a természet képes gondoskodni önmagáról, és a mókus baba túlélheti segítség nélkül. De ha segítségre van szükség, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez!

Nyitófotó: pexels.com illusztrácoó