Magyar Állatvédelem
Image default

Egy ezrest kért a gyilkolásért a kutyák hóhérja, öt évre tiltották el az állattartástól

Olvasási idő:1 perc

A Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága által benyújtott keresetek alapján az Egri Törvényszék két ügyben is eltiltotta az állattartástól a kutyákat bántalmazó alpereseket.

Korábban mindkét személlyel szemben büntetőeljárás indult állatkínzás bűntettének elkövetése miatt. Az egyik ügyben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat azzal a 43 éves nővel szemben, aki úgy kínozta a saját staffordshire terrier jellegű kutyáját, hogy azt tavaly nyáron hónapokon keresztül egy másfél méteres vasláncon a kerítéshez kötve tartotta a kisnánai ingatlanán.

Az eb csak hosszas szenvedés után került kegyetlen gazdájától az állatvédők gondozásába.

A büntetőbíróság – ügyészi indítványra – 6 hónap, másfél évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki az elkövetővel szemben. A másik ügyben a rendőri nyomozást követően az Egri Járási Ügyészség vádolta állatkínzás bűntettével azt a 61 éves férfit, aki

1000 forintért ütött agyon két keverék kutyát 2021 nyarán Szentdomonkoson, majd az állatokat zsákba tette és bedobta egy vízelvezető árokba.

Őt a büntetőbíróság szintén felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyészség mindkét ügy kapcsán vizsgálta azt is, hogy szükséges-e a terheltek állattartástól történő eltiltása, tekintettel arra, hogy cselekményeikkel súlyosan sértették az állatok védelmére és kíméletére vonatkozó külön szabályokat.

A Heves Megyei Főügyészség úgy ítélte meg, hogy az elkövetett cselekmények jellegére és az elkövetési magatartásokra tekintettel mind a nő, mind a férfi esetében indokolt a határozott idejű eltiltás, ezért ennek érdekében keresetet nyújtott be a törvényszékhez. Ez részletezte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvénynek, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletnek azokat a szigorú szabályait, melyeket az alperesek megsértettek a cselekményeikkel. Az ilyen jogsértések esetén jogosult ugyanis az ügyész keresetet indítani a tevékenységtől való eltiltás, illetőleg a tevékenységgel okozott kár megtérítése iránt.

A polgári bíróság helyt adott az ügyészi kereseteknek és a nőt 10 évre eltiltotta az ebtartástól, a férfit pedig öt évre az állattartástól

– tájékoztatott a Heves Megyei Főügyészség.

magyarallatvedelem.hu – Címlapképünk csak illusztráció

Kapcsolódó

Nagyon ritka, egyelőre még félénk nőstény párduc érkezett Szegedre

Marci

Egyre több a róka Keszthelyen és más városokban is – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Élten-szomjan egy nyúlketrecben tartotta a kutyáját

magyarallatvedo