Magyar Állatvédelem
Image default

Rengeteg állatot mentett 2022-ben is a Fővárosi Állat- és Növénykert

Olvasási idő:1 perc
Az óévben pontosan 2513 mentett állatról gondoskodtak az Állatkert vadállatmentéssel foglalkozó munkatársai: ennyi segítségre szoruló madár, kisemlős, hüllő és kétéltű kapott második esélyt a budapesti Állatkertben folyó munkának köszönhetően.
Az állatkert természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a vadállatmentés, amely az intézmény által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt zajlik. A mentőmunka keretében Magyarországon honos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeinek segítenek, akik valamilyen ok miatt emberi gondoskodásra szorulnak. Így például törött szárnyú gólyák, mérgezett sasok, fészekből kiesett énekesmadarak, balesetet szenvedett sünök, elárvult kismókusok vagy épp telelésben megzavart denevérek is vannak a védenceik között.
A sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az árvákat pedig felnevelik, és ha már egyedül is tudnak magukról gondoskodni, természetes élőhelyükön szabadon engedik őket. A legtöbb mentett állatuk madár, így elmondhatják, hogy Magyarországon ők mentik a legtöbb madarat. Ezt a munkát persze több más partnerükkel együtt végzik, így a hazai nemzeti parkokkal, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen.
Az óévben, azaz a 2022-es esztendőben 2513 mentett állat kapott második esélyt vadállatmentéssel foglalkozó csapatuk munkájának köszönhetően, összesen 113 különböző fajból. Ha ezeket a számokat a korábbi évek hasonló adataival hasonlítjuk össze, elmondható, hogy bár 2021-ben ennél valamivel több – 2624 – volt a mentett állatok száma, az összes korábbi évben viszont kevesebb. Hiszen, amint az a korábbi évekről szóló összefoglalókban megírtuk, a 2020-as évet 1988, 2019-et 2201, 2018-at 1807, 2017-et 1524, 2016-ot 2024, 2015-öt pedig 1583 mentett állattal zárták.
Ha a 2022-as mentési eredmények közül kifejezetten a mentett madarakra vonatkozó számokat nézzük,

84 különböző faj 1228 egyedről gondoskodtunk. A legnagyobb számban bekerült madárfaj a fekete rigó volt, ez 256 egyedet jelent. A ragadozó madarak közül leggyakrabban a vörös vércsékkel találkoztunk, ebből a fajból 34 egyed került be vadállatmentő központunkba.

A mentett emlősök száma kereken 1100 volt, 19 különböző fajból. Közülük a sünök voltak a legtöbben – 469-en – , de 43 mókusról és 11 nagy peléről is gondoskodtak. Denevérből 14 faj 574 egyedével akadt dolguk a mentőhely munkatársainak.
A madarak és a kisemlősök mellett 185 hüllő és kétéltű, köztük például mocsári teknős, rézsikló, fali gyík és pettyes gőte is volt a mentett állatok között 2022-ben.
Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreiket.

Kapcsolódó

Medvét fotóztak Ózdon, rendszeres látogató lehet

magyarallatvedo

Több mint kétszeresére nőtt az állatbarát iskolák és óvodák száma egyetlen év alatt

Eszti_mav

Fantasztikus eredmények: taroltak a magyar cicák a stuttgarti nemzetközi kiállításon

Marci