Magyar Állatvédelem
Image default

Farkasok, medvék és bölények: Ez az ötven állatfaj látványosan tér vissza Európába

Olvasási idő:1 perc

Egy friss kutatás, a European Wildlife Comback jelentésében rámutatnak arra, hogy Európa-szerte térnek vissza a medvék, a farkasok és a bölények, sőt, még az eurázsiai vidráktól kezdve a púpos bálnákon át a rozsomákig számos faj bukkan fel ismét kontinensünkön.

„A vadon élő természet ellenálló, és megfelelő körülmények esetén helyreáll”


– ez a jelentés legfontosabb megállapítása, valamint az, hogy az ember döntő szerepet játszik a megfelelő életkörülmények megteremtésében, elősegítve a természetes élőhelyek helyreállítását és a fajok visszatelepítését.

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy minden rendben van. Sok európai vadon élő állat továbbra is veszélyben van, csaknem

minden nyolcadik madár és körülbelül minden ötödik emlős még mindig a kihalás szélén áll a kontinensen.

A jelentés azonban okot ad az optimizmusra is. A farkasok az egyik olyan faj, amely a leglátványosabban tér vissza Európába, azt követően, hogy a 20. században az emberek behatoltak élőhelyeikre és levadászták őket.

A barnamedve szintén nagy visszatérőnek számít, populációja az elmúlt hatvan évben 44 százalékkal nőtt. Szintén nőtt a szürkefókák és a hódok száma is, ez utóbbiból a 20.század elején csupán ezerkétszáz példány volt, populációjuk most egymillióra tehető.

Az európai bölények száma még gyorsabban, közel négyszáz százalékkal nőtt 1971 óta.

Úgy tudni, mindezek a pozitív fejlemények a vadászati tilalmaknak, a visszatelepítési erőfeszítéseknek és a természetes élőhelyek helyreállításának köszönhetők.

Sophie Ledger, a jelentés vezető szerzője szerint a vadon élő állatok visszatérése és együttélése elengedhetetlen bolygónk egészségének a szempontjából.

Euronews nyomán magyarallatvedelem.hu

 

Kapcsolódó

Visszavitte a menhelyre kutyáját Nádai Anikó

magyarallatvedo

Medve nyitott ki egy furgont, majd be is szállt körülnézni – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Tatán egy cica is gyógyítja a nagybeteg kutyát

magyarallatvedo