Állami segítséggel zajló országos ivartalanítási programot szeretne az állatvédelemért felelős miniszteri biztos

Olvasási idő:1 perc

Országos szintre kell emelni minél nagyobb állami anyagi segítséggel a négylábúak ivartalanítási programját, az állatvédelem egyik legfontosabb feladataként – közölte a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos csütörtökön Zalaegerszegen.


Ovádi Péter a helyi állatvédelemhez kapcsolódó állami, önkormányzati és civil szereplők részvételével tartott szakmai fórumot követően beszélt arról, hogy az állatvédő egyesületek is megerősítették az ivartalanítási program fontosságát. A résztvevők szerint az a legjobb kóbor állat, amelyik meg sem születik, ezért már óvodai, iskolai környezetben beszélni kell a felelős állattartásról – írja a telex.hu.

Az október elsején kinevezett miniszteri biztos jelezte, hogy az illegális szaporítók ellen is hatékonyabb fellépésre van szükség, sok esetben ugyanis éppen tőlük kerülnek ki a kóbor ebek. A fórumon az ebrendészeti telepek működésének felülvizsgálatáról is szót ejtettek, Zalaegerszegen a működtetésben szorosan együttműködnek a civil egyesületek az önkormányzattal.

Ovádi Péter kérdésre közölte: a hasonló fórumok tapasztalatait is összegyűjtve hónapokon belül a kormány elé terjeszt egy olyan javaslatcsomagot, ami hosszú évekre meghatározhatja az állatvédelmi feladatokat Magyarországon.

Dr. Fülöp Erik, független országgyűlési képviselő még júniusban felhívta az ivastalanítási program állami támogatásának szükségességére a figyelmet. Fülöp egymilliárd forintot különítene el az állatrendőrség létrehozására, a benyújtott költségvetési módosító javaslatában jelezte is. Fülöp Erik, országgyűlési képviselő továbbá közölte, hogy javaslataik értelmében, 200 millió forintos támogatást biztosítana az állatvédő szervezetek számára, ugyanennyit fordítana országos állat-ivartalanítási programra, és 50 millió forintot különítene el az óvodai és általános iskolai állat- és környezetvédelmi programokra, hiszen -mint fogalmazott –  kulcsfontosságú, hogy a gyermekek már egészen kis korban tudják: az állatokat tisztelni és szeretni kell.

Telex.hu nyomán magyarallatvedelem.hu; Fotó: Balázs Attila/MTI