Magyar Állatvédelem
Image default

Aggasztó szűrővizsgálati eredmények Samu, a kiselefántnál

Olvasási idő:1 perc
Az elefántok herpeszvírusos megbetegedése mind a vadonban, mind az állatkertekben komoly problémát jelent. A Fővárosi Állat- és Növénykert is rendszeresen végez szűrővizsgálatokat ázsiai elefántjainál. Samu, a kiselefánt legutóbbi eredményei sajnos aggodalomra adnak okot.

Az elefántokkal foglalkozó szakemberek körében, dolgozzanak akár vadon élő, akár állatkerti egyedekkel, az egyik legrettegettebb kór az elefántok herpeszvírusos megbetegedése. Maga a kórokozó, az elefánt herpeszvírus (EEHV) mind a vadon élő, mind az állatkerti állományokban, lényegében szinte minden egyed szervezetében megtalálható, de megbetegedést, konkrét tüneteket alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus váratlanul erőre kap, néhány nap alatt az egész szervezeten elhatalmasodhat.

A tapasztalatok alapján a nyolcévesnél fiatalabb ázsiai elefántoknál a legnagyobb a kockázat, s mivel a Fővárosi Állat- és Növénykertnek is vannak ilyen korú állataik, náluk rendszeres időközönként szűrővizsgálatokat végeznek annak érdekében, hogy ha esetleg a betegség kialakulna, azt már idejekorán észleljék, hogy időben megkezdhessék a kezelést.

A legutóbbi szűrés alkalmával Samu nevű, húsz hónapos kiselefántjuknál aggasztó eredményeket kaptak. Az állaton ugyan kívülről pillanatnyilag semmilyen tünet nem látszik, de indokolt, hogy állatorvosaik további vizsgálatokat végezzenek, illetve megkezdjék Samu kezelését is az elefánt herpeszvírusra vonatkozó nemzetközi protokollok szerinti.

A vizsgálatok és kezelések miatt előfordulhat, hogy elefántjaikat, vagy legalábbis egy részüket átmenetileg nem láthatják a látogatók, illetve a lezárások a Szavanna-ház egyes részeit is érinthetik. Emiatt a nagyközönség szíves türelmét és megértését kérik!

(VIA)

Kapcsolódó

Rengeteg az ellentmondás a tavaly elhunyt szadai elefántok ügyében

Marci

Elképesztő számok: rekordot döntöttek a vadludak a tatai Öreg-tónál – VIDEÓ

Marci

Állatokkal vonulnak ki a pályára a Haladás játékosai

magyarallatvedo