A veszélyeztetett szélesszájú orrszarvúak tenyésztésében vesz részt a Nyíregyházi Állatpark

Olvasási idő:1 perc

Nőstény szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) érkezett hazánkba. A  Nyíregyházi Állatparkba szállított állat a ma élő fajok között a legnagyobb, testtömege a két-három tonnát is elérheti.

Az 1,2 tonna súlyú, hároméves, Naomi névre keresztelt rinocérosz a hollandiai Arnhem állatkertjében született és az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében helyezték a nyírségi megyeszékhelyre, közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatkert oktatási osztályvezetője.

A most érkezett fiatal tehénnel már négy afrikai szélesszájú és három indiai orrszarvú él itt, az első állat 2006-ban érkezett Nyíregyházára – mondta Révészné Petró Zsuzsa. – A faj sajátos szaporodásbiológiája miatt a sikeres párzás érdekében a bikáknak több tehenet is “fel kell kínálni”: az immár három, itt élő nőstény szélesszájú rinocérosz kérője a Curt névre keresztelt, 24 éves hím lesz.

Hozzátette: a leendő vőlegény egyelőre a szomszédos kifutóból figyeli háremét, de a szakemberek reménye szerint hamarosan megtartható lesz egy sikeres orrszarvú-randevú.

A szélesszájú orrszarvú a ma élő fajok között a legnagyobb, testtömege a két-három tonnát is elérheti. Orrszarva miatt olyan mértékben vadászták, hogy néhány évtizede majdnem kipusztult, a hatékony védelmi intézkedések hatására azonban újra elkezdett szaporodni.A talajon legelészve táplálkozik, a lágyszárú növényeket állkapcsának kanálszerűen ellaposodó elülső részével tépi le. Az összes orrszarvúfajhoz hasonlóan a bikák általában magányosan, míg a tehenek és borjaik kis családi kötelékekben élnek a természetben.

magyarallatvedelem.hu, fotó: illusztráció, Wikimedia Commons