Magyar Állatvédelem
Image default

A tyúkok után a kutyákat is rovarfehérjével fogjuk etetni?

Olvasási idő:1 perc

A tyúkok és a halak természetes táplálékai között előkelő helyen szerepelnek a rovarok. De jó a kutyának, ha tücsköt-bogarat eszik?

A holland Rabobank piacelemzőinek előrejelzése szerint a rovaralapú állati takarmányok iránti globális kereslet 2030-ra elérheti az 500.000 tonnát, ami a jelenlegi piaci forgalomnak az ötvenszeresét jelenti. Az ilyen takarmányok alkalmazására a Rabobank különösen a haltenyésztés területén lát lehetőséget, mivel azok a halak természetes tápláléknak tekinthetők – írja a topagrar.com.

A rovarfehérje ára azonban egyelőre a legtöbb termelő országban tonnánként 3.500 és 5.000 euró között mozog, ami a halliszthez és a szójadarához viszonyítva nagyon magas – írja az agroinform.hu. Éppen ezért az állattartók nem szívesen váltanának a kevesbé ismert takarmányokra. Például a halliszt átlagára a legutóbbi öt évben tonnánként 997 és 1.662 euró között mozgott. A Rabobank szerint azonban a rovarfehérje termelési kapacitásainak bővítésével az ár 2030-ig jelentősen (1.500-2.500 euró közé) mérsékelhető.

A halakon kívül a rovarfehérje a tyúkoknak természetes táplálékát képezi, így a rovaralapú takarmányok iránti kereslet emelkedésével kell számolni.

A kutyaeledelek évi 150.000 tonnára becsülhető forgalmában viszont az utóbbi években egy érdekes trend figyelhető meg:

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] a kutyatápoknak az emberi táplálkozással azonos szintű minőségi követelményeket kell teljesíteniük. A rovar-alapú komponensek ezt bizonyítottan képes teljesíteni, ezért ezen a téren is sok a lehetőség.[/perfectpullquote]

agroinform.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, forrás: getty images

Kapcsolódó

Tíz métert zuhant a macska, de a tűzoltók sikeresen megmentették

Marci

Kutyacsaládot mentettek a csepeli rendőrök

magyarallatvedo

Letöltendőt kapott a négyhetes kölyökkutyákat kivégző férfi

magyarallatvedo