Magyar Állatvédelem
Image default

A tudósok szerint boldogabbak vagyunk, ha madarak vesznek minket körbe

Olvasási idő:1 perc

A madaraknak az emberek életében betöltött fontos szerepére hívja fel a figyelmet néhány új tanulmány. Mindnyájan tudjuk, hogy mit jelentenek nekünk ezek a kis szárnyasok: elegendő arra gondolni, hogy micsoda boldogság, amikor tavasszal meghalljuk az első ’nyitnikék’-et – írja a senior.hu.

Német kutatók szerint azok, akik többféle madárfajjal körbevéve élik az életüket olyan megnövekedett elégedettséggel rendelkeznek, mintha kb. 45 ezer Ft-tal többet keresnének hetente.

A lipcsei Német Integratív Biológiai Sokféleséget Kutató Központ munkatársai egy 2012-es európai életminőségről készült felmérés adatai alapján azt vizsgálták, hogy a madarak fajgazdagsága miként hat Európa 26 országában lő 26 ezer emberre.

A felmérések szerint a legboldogabb európaiak azok, akik a mindennapjaik során számos madárfajt fedezhetnek fel, illetve azok, akik olyan természetközeli helyeken élnek, ahol több faj is otthonra lel.

A másik tanulmány a Kaliforniai Műszaki Egyetemen készült, ahol kolorádói túrázókat teszteltek, az utak mellett elhelyezett hangszórókból szóló madárénekek segítségével, majd ezt követően a közérzetükről, tapasztalataikról kérdezték őket. Jobban érezték magukat azok, akik több és változatosabb madárhangot hallottak a kirándulás során.

A madarak közelsége, a fajok beazonosítása, az énekük hallgatása számos előnnyel jár. Talán önkéntelenül is tudjuk ezt, hiszen egy nemrég készült tanulmány arra világított rá, hogy a pandémia idején megnőtt a madáreleségek eladása, a madaras applikációk letöltése, a madáretetők értékesítése.

senior.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: termeszettar.hu

Kapcsolódó

Komoly szerepe van Magyarországnak a kerecsensólyom védelmében – Konferencia videóival

magyarallatvedo

Ezek a fajok nem szorul megmentésre, ne szedjük össze őket

magyarallatvedo

Elképesztő: először bukkant fel hóbagoly Spanyolországban

Marci