Magyar Állatvédelem
Image default

A Penny Market szabálytalanul tüskékkel riasztja el a fészkelni készülő fecskéket

Olvasási idő:1 perc

A Mályi Madármentő Állomás tett ki bejelentések alapján képet arról Facebookon, hogy a Penny Market Polgárban és Kisvárdán szabálytalanul szerelt fel tüskéket az üzletek épületeire, hogy ne tudjanak ott fészket rakni a fecskék. Az egyik képen látszik a tüskék alatt egy korábbi fészek nyoma. A kommentelők több más üzlettel kapcsolatban is említik, hogy látták a felszerelt tüskéket, sőt valaki azt írta, hogy volt olyan Penny üzlet, ahol konkrétan levertek fecskefészkeket, mielőtt felszerelték a tüskéket. – írja a 444.

A madármentők jelezték az eseteket a Kormányhivatalnak, és kivizsgálást kértek. Mint írják, a Hortobágyi Nemzeti Park sem tudott erről az esetekről. Próbálták felvenni a kapcsolatot az üzletlánccal telefonon, de nem jártak sikerrel. Mint írják: „Ha kell, akkor az összes boltot egyesével végignézzük, és ha nincs engedély, vagy természetkárosításra utaló nyomot találunk, akkor eljárunk az ügyekben.”

Majd idézik az 1996. évi LIII. törvényt a természet védelméről:

43. § (1) Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása. (2) * A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges védett állatfajok kártételének megelőzése érdekében riasztási módszer alkalmazásához.

Mindez azért is érdekes, mert közben az üzletlánc sorozatosan arról tesz ki posztokat a Facebook oldalán (például az épületekre telepített napkollektorokról és elektromosautó-töltőállomásokról), hogy mennyire fontos a cégnek a környezetvédelem és a természet megóvása. Úgy tűnik, hogy ezen törekvésükbe a fészkelni vágyó fecskék nem férnek bele.

Fotó: Mályi Madármentő Állomás / Facebook

Kapcsolódó

Ismét megszökött egy kenguru, ismét Szekszárdon

magyarallatvedo

Ezernél is több mű érkezett – lezárult a TÜTÜ rajzpályázat

Marci

Az elaltatás elől megmentett anyakutya 5 kölyköt vett gondozásába a sajátjai mellé

Marci