Magyar Állatvédelem
Image default

A nemzeti park is ellenzi, hogy a MOL mélyfúrást végezzen az Őrségben

Olvasási idő:1 perc

Nem tűnik elégségesnek a helyzet enyhüléséhez, hogy a hazai olajipari cég nem kőolaj, hanem földgáz után akar kutakat fúrni és mélyíteni a nemzeti parkban. Nem tetszik ez se a helyieknek, se a természetvédőknek, de még a nemzeti park vezetésének se.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) közérdekű adatigényléssel szerezte meg a Vas Megyei Kormányhivataltól az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának állásfoglalását a Mol Nyrt. Őriszentpéterre tervezett kútfúrásáról – írta meg a 444.hu.

A kútfúrási dokumentumból teljesen világosan kiderül, hogy az olajtársaság tervei szénhidrogének kutatásárára és feltárására irányulnak, ami az MTSZ véleménye szerint ellentétes a természetvédelmi jogszabályokban megfogalmazottakkal, valamint természetvédelmi célt és érdeket is sért.

Február végén a Greenpeace hasonló érvekkel ment neki a Molnak, amiért a cég 2020 év végén engedélykérelmet nyújtott be a Vas Megyei Kormányhivatalhoz, hogy az Őrségi Nemzeti Park területén „szénhidrogén termelési és kutatási célú kút lemélyítését” végezhessen. A környezetvédő szervezet szerint ez már a helyszín miatt is elfogadhatatlan, mert – mint a közleményükben fogalmaztak: – a „nemzeti parkjainkat azért hozták létre, hogy a magyar tájat és benne természeti értékeinket hosszú távon megőrizzék. Minden, ezt a célt veszélyeztető gazdasági tevékenységet itt el kell kerülni.”

A 444 szerint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság már januárban küldött egy állásfoglalást az illetékes hatóságnak, amiben azt írták, hogy kizárólag természetkímélő tevékenységet tudnak támogatni. A Mol március közepén párbeszédet kezdeményezett a helyi lakosokkal, amiért szerintük az ügyben „számos félreértés látott napvilágot”. Az olajvállalat ugyan azt közölte, hogy nem olajat, hanem földgázt keres, és ígéri, hogy a kutatási idő alatt is plusz iparűzési adót fizet majd Őriszentpéternek, azonban az önkormányzat is fúrásellenes, sőt: a helyiek tiltakozó petícióját már több mint 30 ezren aláírták.

napi.hu, fotó: greenfo

Kapcsolódó

Újabb 20 hektár legelőt kaptak az őrségi bölények – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Ritka madarak tojásaira bukkantak a Rába partján

magyarallatvedo

A Volánbusz és a Mol többek között a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot is támogatta 1 millió forinttal

Viki