Magyar Állatvédelem
Image default

A Nemzeti Múzeum megalapítása a magyar madártan fejlődését is magasabb szintre emelte

Olvasási idő:1 perc

Az 1840-es évek végére már több száz madárpreparátum gazdagította az állattárat, melyek között Kis-Ázsiából, sőt már távolabbról (India) a tengerentúlról származó anyagok is érkeztek. Távoli országokba került magyarok a világ minden tájáról küldték az anyagokat, az Amerikai Egyesült Államokból, Mexikóból, Egyiptomból, sőt Jáva szigetéről is.

A legfontosabbnak, a madarak életmódjának megismerését tartották -írja a hirado.hu

Az ország közel húsz pontján létesített megfigyelőállomás munkájába kétszáznál is több megfigyelőt vontak be, s ezzel egy országos madárfigyelő hálózat alakult. Az ornitológiai világkongresszuson a madarak életmódjának megismerését, az adatok tudományos feldolgozását és a madarak védelmét kiemelt fontosságúnak tartották.

Ennek irányítására, összefogására és gyakorlati végzésére – a világon elsőként Ornitológiai Központot hoztak létre 1893.november 20-án, amely Madártani Intézet néven, azóta is működik. Ez lett Magyarországon az első kimondottan természetvédelmi jellegű szervezet.

Az első hazai természetvédelmi szervezet szerény körülmények között kezdte meg a működését

Kezdetben a Magyar Nemzeti Múzeum két kis földszinti irodájában folyt a munka. Kizárólag a madár-megfigyelési adatokat rögzítették. A központ szakemberei elsőként kezdték alkalmazni a madarak jelölésére az alumínium lábgyűrűket.

1894-ben folyóiratot indítottak, az Aquila július 1-jén jelent meg először. A polihisztor Hermann Ottó az állatvilág számos csoportjával foglalkozott, az egyenesszárnyúaktól, a pókokon át egészen a madarakig. A kezdetben magyarul megjelenő kiadványok mellett németül, angolul és más nyelveken írott cikkeket is közöltek.

Kapcsolódó

Így dolgoznak a szaporítók: alacsony áron is ész nélkül “gyártják” a kutyákat

magyarallatvedo

Egy volt állatorvost csukatna le az ügyészség brutális állatkínzás miatt

magyarallatvedo

Útlevél nélkül utaztatott macskákat koboztak el az M1-esen – VIDEÓVAL

Viki