Magyar Állatvédelem
Image default

A II. világháborús légierő hős kutyájának rendkívüli története elragadó animációban mesélve

Olvasási idő:4 perc

Ciapek tizedes minden olyan tulajdonsággal büszkélkedett, ami egy daliás háborús repülőshöz kellett: kacér, pimasz, bátor és mindig az első volt a sorban a vacsorai sütiért. És kutya is volt.

Most, mintegy 80 évvel a halála után Ciapek a többi lengyel hős állat mellett találta magát, miután a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) számára készített animációs filmben megörökítette a történetét.

Az IPN YouTube-csatornáján bemutatott 11 perces kisfilm a „Mi lenne, ha az állatok beszélni tudnának” című szélesebb sorozat részeként készült.

A háború kitörését bemutató legújabb animáció elmeséli, hogyan kerültek a lengyel pilóták Angliába, hogyan küzdöttek meg a nyelvvel, és hogyan kerültek először légi harcba a Luftwaffe ellen egy rutinszerű kiképzési gyakorlat során. Miután az angolok bizalmát olyan ászok, mint Ludwik Paszkiewicz merész képességeinek köszönhetően elnyerték, és az angliai csata még mindig késhegyre menő volt, az újonnan alakult lengyel századokat végre elengedték a pórázról, és belevetették magukat a harcba. Az ebben az időszakban született 305 Ziemia Wielkopolska bombázószázad is ezek közé tartozott, és ebben a szakaszban lép be Ciapek kutya a képbe.

Ciapek első repülését egy Vickers Wellingtonnal teljesítette, és hamarosan saját oxigénmaszkot, egyedi ejtőernyőt és a lengyel huszárok jelvényével díszített bőrdzsekit kapott.

Az angol nyelvvel szembeni vonakodásáról híres Ciapek a filmben olyannyira szerepel, hogy a vidám Ciapek azt állítja, hogy még nyugdíjas korában is inkább „hau hau”-t mond, minthogy a brit kutyák által hagyományosan kedvelt „woof woof”-ot alkalmazza.

Befejezésül Ciapek a közönséghez fordul, hogy kijelentse:

„Büszke vagyok arra, hogy még a legnehezebb időkben is a legjobb barátod maradtam”.

A beszámolók arról, hogyan került a 305-ös századhoz, ellentmondásosak, az egyik szerint egy helyi farmer ajándékozta neki. A legtöbben azonban egyetértenek abban, hogy kóbor kutya volt, aki Tadeusz Karwowski tizedes gyámsága alá került.

A Ciapek névre keresztelt játékos keveréket legtöbbször Karwowski kerékpárjának hátulján lehetett megtalálni, de az egyik repülőgéphangár előtt volt egy kennele is.

A Syerston RAF-nál állomásozó brit női segédcsapat tagjai egyformán szerették és utálták (a hátsó lábán hátrafelé járás volt az egyik erőssége). Az egyik pilóta, Jerzy Iszkowski százados naplóbejegyzése szerint gyakran találták harisnyát lopni, és

Ciapek bajkeverő hajlamai hamarosan tetőfokára hágtak, és a britek „a nőkkel szembeni felháborító viselkedés” miatt halálra ítélték.

De a lengyelek nem engedték el hű társukat és ahogy Iszkowski fogalmaz:

„Csak a mi közbenjárásunknak köszönhetően menekült meg Ciapek a kivégzéstől.”

Egy másik visszaemlékezésben „kis, fiatal kutya, fényes fekete szőrű, kis fejű, mélyen ülő szemű kutyaként” írják le, mások azonban kedvesebb visszaemlékezéseket közölnek Ciapek és a nagy-britanniai nők közötti feszült kapcsolatáról.

Amikor megpillantották őt, egyesek állítólag megálltak az autójukkal, hogy elvigyék. Mások pedig tört lengyelül próbáltak beszélni, hogy elnyerjék a kegyeit.

Zbigniew Neugebauer hadnagy háborús emlékeinek egy egész fejezetet szentelt Ciapeknek: „Csak lengyelül értett, mert természetesen teljesen lengyel kutya volt. Az angol nyelv hallatán felszegte a fülét, és bizalmatlanul meghúzta magát… ha valaki túlságosan rámenősen beszélt hozzá, visszahúzta a felső ajkát, és rávicsorgott.

„Odáig fajult a dolog, hogy az angolok megtanultak lengyelül, csak hogy jól kijöjjenek Ciapekkel.”

A reggeli eligazításokon mindig jelen volt, de Ciapek kevésbé volt hajlamos az istentiszteletre, és türelmesen kint várakozott, míg az egység többi tagja meglátogatta a bázis kápolnáját.

Mindezek ellenére több lett, mint egy szeretett háziállat. A polishairforce.pl oldalon található különböző történetek szerint nem telt el sok idő, mire a legénységeket bombázó bevetésekre kísérte.

Az első után egy fából faragott, bomba alakú medált kapott, amely a nyakörvéről lógott. Összesen nyolcat érdemelt ki.

Ciapek, aki egy speciálisan átalakított oxigénmaszkot viselt, amikor a repülőgép 3000 méter fölé emelkedett, rendszeres résztvevője lett az ilyen utaknak, és versenyben rohant a gépekhez, hogy elsőként szállhasson fel a fedélzetre. „Jaj annak, aki megpróbálta megállítani” – írta egy rádiós a háború után.

Neugebauer hadnagy egy kicsit színesebben emlékezett vissza:

„… és így repült Ciapek bevetéseken Berlin, Köln, Bréma, Bonn, München és a Ruhr-vidék fölött, bosszút állva minden lengyel kutyáért, akit a német csizmák megrúgtak.”.

Ciapeket időnként repülőgépek és bombák tetején pózolva találták fényképezkedni, végül tizedessé léptették elő, és engedélyezték, hogy részt vegyen a hivatalos felvonulásokon.

„Közvetlenül a parancsnok mögött masírozott” – írta Neugebauer. „Nem volt szüksége pórázra, ellentétben a brit kabalákkal, bár bevallottan ezek kecskék, pulykák, majmok voltak…”.

Ciapek szerencsés kabalának számított a legénységek által, akikkel együtt repült, de szerencséje végül valamikor 1943-ban elhagyta. A film által bemutatott verzióval ellentétben Ciapek számára nem volt happy end – legalábbis a legtöbb beszámoló szerint nem.

Egyesek szerint, amikor a gép, amelyen ült, nem tért vissza egy bevetésről, egy keresőcsapatot küldtek ki, és Ciapeket látszólag élettelenül találták meg a Cromer partján. Amikor meghallotta, hogy lengyelül beszélnek, rövid időre megmozdult, és a farkát csóválta, mielőtt utolsó lélegzetét vette.

Sajnos többen másképp emlékeznek. Egy pontosabban hangzó változatot elmesélve Neugebauer azt állítja, hogy Ciapek és társai egyszerűen nem tértek vissza a Németország feletti rajtaütésből.

„Reggel a műveleti tiszt felírta krétával a repülők nevét egy táblára. Egy másik oszlopban pedig az „eltűnt” szó volt felírva. Ebben az oszlopban állt Ciapek neve.”

A bázis lelkésze, a női segédszemélyzet és a szakácsok sírtak – írta Neugebauer -, miközben a pilóták, navigátorok, tüzérek és szerelők gyászos kábulatban bolyongtak.

Bár nem lehet biztosan tudni, úgy tűnik, hogy Ciapek, mint oly sok más lengyel pilóta, megfizette a végső árat.

Instytut Pamięci Narodowej – Magyar Állatvédelem