Magyar Állatvédelem
Image default

A Magyar Madártani Egyesület kutyás egysége világhírre tör

Olvasási idő:1 perc

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei 2021 februárjában cikket publikáltak a Journal of Vertebrate Biology nevű nemzetközi tudományos folyóiratban a „Keresőkutyák használata Magyarországon az illegális peszticid-mérgezések felderítésében” címmel – írja a parlagisas.hu.

A cikk jelentősége, hogy első ízben mutatja be tudományos részletességgel a kutyás egység elmúlt hét évének eredményeit és azt, hogy a keresőkutyák mennyire hatékonyak a tetemek felkutatásában. Cikkünk ennek a tudományos publikációnak a kivonata.

A ragadozómadár-mérgezések elleni harcban 2013 óta kiemelt szerepet játszik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méreg- és tetemkereső kutyás egysége. Hét év alatt több mint ezer terepi keresésben vettek részt és 454 mérgezéssel kapcsolatos bizonyíték megtalálásával segítették a bűncselekmények felderítését.

Gondatlanságból vagy szándékosan

A kétezres évek elejétől kezdve Magyarországon jelentősen megnőtt a ragadozókat ért mérgezések száma, különösen igaz ez a fokozottan védett parlagi sas esetében. A hazai egyedszámhoz viszonyítva – a rétisas mellett – ennél a fajnál az egyik legnagyobb arányú a mérgezések okozta pusztulás.

A parlagi sas globálisan veszélyeztetett faj, világállománya csupán néhány ezer párra tehető. Az Európai Unión belül Magyarországon található a legnagyobb állomány, így a mérgezések által okozott pusztulás jelentősen veszélyezteti a faj védelmi helyzetét.

A ragadozómadár-mérgezések egy része engedélyezett rágcsálóirtószerek nem megfelelő használatából ered, a másik csoportot azonban olyan, nem engedélyezett, illetve betiltott szerek illegális alkalmazása jelenti, amelyeket kifejezetten a „nemkívánatos” ragadozóknak szánnak.

Egységben az erő: Falco és Carlo a kutyás egység vezetőjével, Deák Gáborral, és külön, Hella, a nyerő csapat legújabb tagja (Fotók: Horváth Márton és Deák Gábor).

Egy egység, három kutya

A mérgezéses esetek felderítését hét éve segíti a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – a Helicon Life projekt keretében létrehozott – kutyás kereső egysége. Deák Gábor és kutyája, Falco – miután az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában teljesítették a négy hónapos speciális kiképzést, 2013-ban kezdték meg a munkát. Falco kiképzése a drogkereső kutyákhoz hasonló módszerekkel folyt, csak kábítószer helyett az elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia. Időközben két másik kutya is csatlakozott az egységhez, 2017-ben a Carlo nevű belga juhászkutya és 2020-ban Hella, a németjuhász.

> > A cikk további része a parlagisas.hu oldalon olvasható. < <

parlagisas.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, címlapfotó: Deák Gábor

Kapcsolódó

Szóra bírta a néma nénit Misa, a terápiás kutya, aki a fővárosi idősotthonokban segít

Viki

Kedves vendége volt a Rendőrpalotának, Suzy, a 11 éves staffordshire terrier

magyarallatvedo

Horror! Brutálisan megverte a kutyáját, 16 hét felfüggesztettet kapott Angliában

Viki