„A legnagyobb tévhit, hogy a róka olyan, mint a kutya” – így élnek a mentett ravaszdik

Olvasási idő:1 perc

Edina a rókák megmentője. Ukrajnából, a háború elől és lengyel prémfarmokról is érkeztek hozzá állatok. Mindent tud róluk, és állandó gondoskodással igyekszik kialakítani a traumatizált rókák és saját maga között az egyre szorosabb köteléket.

Némedi Edina már több mint hat éve menti a ravaszdikat, sokszor súlyosan sérült, vagy épp elárvult állatok kerülnek hozzá.

Jelenleg két lengyel, hat ukrán és két magyar felnőtt róka, valamint 14 kölyök róka rakoncátlankodik nála. Az önkéntes szerint az állatok, amikor új gondozóhoz kerülnek, már traumatizáltnak számítanak, hiszen elvesztik azt az embert, akivel bizalmas kapcsolatban voltak. Pavel, Pietro, Smoky és Loki igazi örökmozgók, nagy mozgásigényüket pedig számos játékon, csúszdán és mindenféle bújón keresztül élhetik ki.

Mielőtt bárki kedvet kapna, fontos átgondolni, mivel jár a kis bundások tartása. Állandóan pörögnek, nem szeretik a zajokat és rettentően félénkek. Oroszországban már tenyésztenek olyan egyedeket, amelyekkel úgy lehet együtt élni, mint a házi kedvencekkel. A nálunk őshonos rókákat viszont sokkal nehezebb kezelni.

Az állatvédő szerint nagy tévhit, hogy a rókák olyanok, mint a kutyák.

A rókák olyanok, mint a rókák. Általában csak a saját gondozójukkal tudnak együttműködni, rengeteget kell velük foglalkozni, és csak jutalmazással lehet őket nevelni. Nincs olyan, hogy rászólok egy rókára, mert egyrészt nem érti meg, másrészt félelmet fog érezni. Benne nem az tudatosul, hogy rosszat tett, hanem, hogy félnie kell attól az embertől.

A rókák ráadásul hangosak és büdösek is, és senki sem garantálja, hogy egyéves korukra kezelhetők lesznek. A leendő gazdának arra is fel kell készülnie, hogy lehet, hogy sohasem tudja majd megérinteni. A zsebünkbe is mélyen be kell nyúlnunk, ha házi Vukot szeretnénk magunknak. Speciális tartási körülményeket, szökésbiztos és tágas kifutót igényelnek, de a legnagyobb gondoskodás ellenére is előfordulhat, hogy nem tudunk a bizalmukba férkőzni.

Aki szeretné segíteni Edinaáék munkáját, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány facebook oldalán is megteheti.

RTL – Magyar Állatvédelem