Magyar Állatvédelem
Image default

A kutyánkra vagy a macskánkra költünk többet?

Olvasási idő:1 perc

Az internetes népszerűséget nézve úgy tűnhet, hogy a macskák a legnépszerűbb háziállatok a világon, az már koránt sem olyan biztos, hogy rájuk költenék el a pénzüket a gazdáik.

A Journal of Business Research-ben megjelent friss tanulmány azt vizsgálta, hogy gazdasági értelemben a kutyákat vagy a macskákat értékelik-e többre a gazdáik, és hogy mik lehetnek a döntéseik mögött húzódó pszichológiai okok.

Már korábbi tanulmányokból kiderült, hogy az emberek többet költenek a kutyájukra, mint a macskáikra. Igaz ez az olyan állatorvosi kiadásokra is, melyek orvosilag egyébként nem indokoltak, de lefedi a játékokra, prémium tápokra és jutalomfalatokra költött pénzt is.

A tanulmány arra volt kíváncsi, hogy ez valóban azt jelenti-e, hogy többre értékelik a kutyákat az emberek, ezért kutya- és macskatulajdonosokat kérdezett, hogy mennyit lennének hajlandók költeni a háziállatuk potenciális életmentő műtétére. Az eredményei azt mutatták, hogy valóban jóval többet,

kétszer annyit költenének a kutyáik megmentésére az emberek, mint a macskáik életéért.

A kutatásban azt is megkérdezték, hogy a háziállatukkal való együttélés során mennyire érzik úgy a gazdik, hogy ők irányítanak. Ahogy a sztereotípiák szerint várható volt, a kutyás gazdik sokkal inkább érzik azt, hogy ők vannak irányító szerepben. Erre építve a szerző azzal érvel, hogy

az irányítás a birtoklás érzetét kelti a gazdikban, és ez növeli az állatok értékét.

Erre egy másik kísérlet ráerősít, ahol ugyanúgy kutya- és macskatulajdonosokat kérdeztek, de egy részüknek azt mondták, hogy képzeljék el, hogy a háziállatuk azért viselkedik úgy, ahogy, mert egy korábbi tulajdonosa vagy egy hivatásos tréner kiképezte őket. A szerző elmélete szerint sérül a birtoklásérzet, ha más nevelte meg az állatokat.

Az eredmények ezt alá is támasztották. Azok a válaszadók, akik arra gondoltak, hogy más érdeme, hogy a háziállatuk úgy viselkedik, ahogy, jóval kevesebbet lettek volna hajlandók költeni egy potenciális életmentő műtétre, ráadásul így már nem is volt különbség a macskák és a kutyák értékelése között.

Így összességében elmondható, hogy inkább az állatok viselkedése az, ami befolyással van az emberek hozzáállására.

G7 – Magyar Állatvédelem

 

Kapcsolódó

Négylábú hősök: jelentős támogatást kapott a Pécsi Mentőkutyás Egyesület

magyarallatvedo

Brutálisan kivégeztek egy kutyát a Zala megyei Csömödéren – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Népes seregélyseregek lakmároznak a sáskarajokból a kardoskúti pusztában

Erik