Magyar Állatvédelem
Image default

A kutyák tényleg tudják, hogy ki rossz ember

Olvasási idő:1 perc

A kutyák valóban képesek olvasni az emberekben, még az egymáshoz fűződő viszonyaikban is. Persze nem tévedhetetlenek ők sem, de érdemes odafigyelni a kutya jelzéseire, ha valakit látszólag indokolatlanul talál ellenszenvesnek.

A Neuroscience and Biobehavioural Reviews nevű folyóiratban megjelent tanulmány bebizonyította, hogy az állatok valóban képesek felismerni, hogy ki mennyire kedves. A vizsgálat során kutyatartókat kértek a kutatók, hogy játsszanak el bizonyos szituációkat. A feladat szerint az alany, azaz a gazdi próbált meg kinyitni egy tárolót sikertelenül és ehhez kérte jelenlévő más emberek segítségét.

Az első esetben az ottani két ember közül az egyik passzívan kísérte nyomon az eseményeket, a másik pedig felajánlotta a segítségét, míg a második esetben szintén volt egy passzív személy, viszont a másik igen elutasítóan reagált a gazdi kérésére. A bemutató végén jutalomfalatot kínáltak a kutyusoknak, akik a segítőkész embertől el is fogadták a finomságot, míg attól, akik gonoszan állt a gazdájukhoz és elutasította a kérést, nem. Szinte semmibe vették azt, aki semmi jóindulatot nem tanúsított.

Ugyanilyen kísérletet elvégeztek kapucnis majmokkal is, akik közel sem kötődnek úgy hozzánk, mint egy eb, hasonlóképpen reagáltak. Ez azért különösen érdekes, mert bizonyítja, hogy a jó és rossz cselekedetek megítélése nem az emberek sajátja, az állatok ösztönösen is csinálják.

Felismerik az antiszociális viselkedést, és nem szívesen működnek együtt inkorrekt alakokkal. Szóval érdemes hallgatni rájuk!

Town&Country nyomán, hobbiallat.hu, fotó: getty image

Kapcsolódó

A madarak a tojásaiknak is énekelnek, a fiókák így korán kezdik a tanulást

Marci

Hét év elteltével lett meg az elrabolt yorki

Marci

Kutyát lopott a komlói férfi

Marci