Magyar Állatvédelem
Image default

A klímaváltozás Sándor, József és Benedek dolgát is megnehezítette

Olvasási idő:1 perc

Az ezredforduló óta a meteorológiai adatok alapján már csak 50‒70%-ban válik be a korábbi évtizedekben 80‒100% közötti biztonsággal működő népi bölcsesség a tavaszi napéjegyenlőségre zsákban érkező melegről – derül ki a Másfélfok oldalán publikált kutatásból – írja az Elő Bolygónk.

Sándor, József és Benedek már csak azért is hozzák egyre ritkábban zsákban a meleget március közepén, mert a tavaszkezdet elmosódott és korábbra került – bizonyosodott be az elmúlt öt évtized hőmérsékleti adatainak vizsgálata alapján.

Természetes folyamat, hogy a Sándor, József és Benedek névnapok környékén melegszik az idő, hiszen ekkorra tehető a tavaszi napéjegyenlőség, azaz a csillagászati tavasz kezdete. A hőmérsékleti adatok elemzése alapján azonban az elmúlt 20 évben már kevésbé volt megbízható a mondás.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A március közepi felmelegedés kisebb mértékű volt az utóbbi évtizedben, mivel március elején már eleve melegebb volt a korábbi években megszokotthoz képest. [/perfectpullquote]

Az általános tendencia ugyanakkor nem jelent egyenletes melegedést: az elmúlt években március közepét követően épp a szeszélyesebb időjárási viszonyok voltak a jellemzőek.

A márciusi átlaghőmérséklet 2011‒2019-ben már megközelítette a 7 °C-ot, míg a korábbi évtizedekben 5-6 °C volt jellemző. A hónap során jellemzően három fagypont alatti átlag-hőmérsékletű nap jelentkezik országos átlagban, ez nem változott számottevően a vizsgált 49 évben. Azonban a 10 °C feletti közép-hőmérsékletű napok száma a korábbi évtizedekben jellemző kettő-ötről hétre növekedett – tudtuk meg Kis Anna meteorológus elemzéséből.

Élő Bolygónk Nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: ma7.sk

Kapcsolódó

Egyre szélsőségesebb az időjárás: havazott Mexikóban

magyarallatvedo

Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról?

magyarallatvedo

Egyre délebbre vándorolnak a rénszarvasok a klímaváltozás miatt

Marci