Magyar Állatvédelem
Image default

A karibi St Marteen kormánya az összes cerkófmajmot kiírtná a szigeten

Olvasási idő:1 perc

A Karib-térség keleti részén található Sint Maarten kormánya jóváhagyta a cerkófmajmok teljes populációjának kiirtására vonatkozó ellentmondásos tervet, mivel az invazív faj elszaporodása egyre nagyobb gondot okoz a holland szigetországban.

A hatóságok a Nature Foundation St Maarten civil szervezetet kérték fel, hogy a következő három évben legalább 450 majmot befogjanak és elaltassanak.

“Amikor egy faj olyan területen szaporodik el, ahol nem őshonos, gyakran nincsenek ragadozók, amelyek kordában tarthatnák a populáció méretét” – mondta az alapítvány vezetője, Leslie Hickerson. “A fajgazdálkodás fontos szempont a sziget egészségének megőrzésében az utánunk jövők számára.” De nem mindenki ért egyet ezzel, a terv kritikusai szerint inkább a sterilizálás lenne a jobb választás.

A cerkófmajmok Afrika déli és keleti részén őshonosak, de megtalálhatók néhány karibi szigeten, például St Kitts és Nevis szigetén is, ahol a populáció több tízezres nagyságrendűre nőtt. A majmok valamikor a 17. század környékén kerültek a térségbe, amikor az európai telepesek feltehetően egzotikus háziállatként hozták őket.

A St Maarteni Természetvédelmi Alapítvány által végzett kutatás 2020-ban megállapította, hogy a sziget holland oldalán mintegy 450 majom él. A frissített felmérés még nem készült el, de az alapítvány sajtóközleménye szerint az első számok a csapat létszámának nagymértékű növekedésére utalnak.

“A majmok száma Sint Maartenen tovább fog nőni, ha nem teszünk intézkedéseket, és ennek súlyos következményei lesznek Sint Maarten őshonos ökoszisztémáira nézve” – áll a közleményben.

A gazdák arra panaszkodtak, hogy a  majmok “elrabolják a termésüket és tönkreteszik a megélhetésüket” – mondta az alapítvány.

(Forrás: The Guardian, Fotó: awd.org)

Magyar Állatvédelem

 

Kapcsolódó

Ismeretlen eredetű, dél-amerikai élelmiszerekkel akarják elárasztani az európai piacot

magyarallatvedo

Ez a cica az élő Csizmás Kandúr

magyarallatvedo

Ő itt Simba a kecske, akinek 54 centi a két füle

magyarallatvedo