A hazai állatvédő szervezetek elsöprő többsége támogatja az állatrendőrség felállítását

Olvasási idő:1 perc

A hazai állatvédő szervezetek bevonásával készült kutatás rámutatott, hogy átütő erejű támogatottsága van az állatvédelem frontvonalában harcolók körében az állatrendőrség felállításának – adta hírül a NÁSZ Egyesület elnöke, Dr. Fülöp Erik országgyűlési képviselő. Úgy tudni, a párbeszéd azonban itt nem ér véget, hiszen hamarosan indulat az Online Konzultáció az Állatrendőrségről, amelyben bárki megoszthatja majd a véleményét a szervezet működésével kapcsolatban.

„A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület 2021. április 28 és 2021. május 9 között nem reprezentatív kutatást végzett a magyarországi állatvédő szervezetek körében annak érdekében, hogy felmérje, az állatvédelem frontvonalában harcolók mekkora százalékban támogatják az úgynevezett állatrendőrség felállítását, illetve milyen működési mechanizmusát tartanák megfelelőnek” – írta szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében Dr. Fülöp Erik független országgyűlési képviselő, az egyesület elnöke. Hozzátette: az eredmények segítségével kirajzolódott egy kórkép is arról, hogy melyek az állatvédő szervezetek általános problémái, melyek azok a területek, ahol rövid, illetve hosszú távon támogatásra van szükségük.

A két kérdéssorból álló kérdőív értékelését követően az Egyesület arra a következtetésre jutott, hogy az állatvédő szervezetek körében az állatrendőrség felállítása kiemelkedően magas támogatottsággal bír, 84 százaléka támogatja, 6 százalék bizonytalan a kérdésben, felállítását pedig csupán a szerveztek 9 százaléka utasítja el.

„A válaszok rávilágítottak arra is, hogy az állatvédő szerveztek alapvetően támogatnák az állatrendőrség regionális és azon belül lokális szintű működést. Külön öröm, hogy ebben a munkában túlnyomó többségük tevékenyen feladatot is vállalna” – mutatott rá az egyesület elnöke. Kiemelte: elmondható az is, hogy az állatvédő szerveztek 83,7 százaléka a regionális operatív munkákban, 90,7 százaléka pedig a lokális feladatokban is együttműködne.

A kutatásból kiderült, hogy az állatvédő szervezetek meglátása szerint számukra a legnagyobb segítséget az állatrendőrség az állatmentésekben való részvételben, a lakossági edukációban, és a hatóságok, valamint az önkormányzatokkal való kapcsolattartásban tudna segíteni.

Kiugróan magas azonban támogatottsága az állatkínzók nyilvános adatbázisának felállításának, ezt a kutatásban résztvevő szervezetek 95,6 százaléka kiemelt jelentőségűnek titulálta” – hívta fel a figyelmet Dr. Fülöp Erik, aki közleménye végén egyértelműsítette: a kutatás igazolta azt, hogy a hazai szervezetek szerint kifejezetten nagy szükség lenne az állatrendőrség magyarországi felállítására, a párbeszédnek azonban véleménye szerint ezt követően is folytatódnia kell. Hamarosan elindulhat az Online Konzultáció az Állatrendőrségről, amelyben a teljes magyar társadalom kifejtheti a véleményét a szervezet működésének szükségességéről.

magyarallatvedelem.hu