A halak mellett már madarak is nagy számban pusztulnak el a Velencei-tónál

A Velencei-tó az elmúlt két évben elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát, a tartósan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a jövőben egy tartós vízpótlási beavatkozást tesz szükségessé, különben szélsőséges esetben akár újra előfordulhat a tó átmeneti kiszáradása. Korábban beszámoltunk róla, hogy a nyár folyamán rengeteg hal pusztult el benne,  de sajnos nem csak halak esnek áldozatul a katasztrófának, már madarak is hullanak el nagy számban.

 

Most pedig az újabb tömeges halpusztulást a madarak elhullása tetézi – közölte a pecaverzum. Egy civil csoport egy kifejezetten a madarak által kedvelt partrészt látogatott meg vasárnap, ahonnan a 10-20 darab dög mellől 2 darab még élő, beteg sirályt is befogtak. Mindketten sajnos a botulizmus tüneteit mutatták, melynek a jellegzetessége, hogy az állat szárnya lóg, fejüket nehezen vagy egyáltalában nem tudják tartani, mozgásuk lelassul vagy teljesen megszűnik, miközben hasmenésben szenvednek – állapította meg a szomorú tényt az egyik önkéntes, Homoródi Szabolcs.

A botulizmus valószínűségét a Dunaharaszti Tollas Barát Civil szervezet által működtetett állatkórházban is megerősítettek, amikor egy mentett kacsát adták át nekik. A madarakat mentő civilek hangsúlyozzák, ha valaki fentebb leírt tüneteket produkáló madarat talál a Velencei-tóban, ne hagyja magára, mert úgy biztosan elpusztul.

(Fotók: Facebook, Pecaverzum)

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt. Kérjük próbálja újra.

A box kipipálásval Ön elfogadja a Magyar Állatvédelem Adatvédelmi irányelveit.