Magyar Állatvédelem
Image default

A cápauszonyleves népszerűsége miatt 60 cápafaj került fel a veszélyeztetett fajok listájára

Olvasási idő:1 perc

Megerősítették pénteken a CITES panamavárosi természetvédelmi konferenciáján a hatvan cápafaj nemzetközi védelméről hozott előző heti, történelminek nevezett döntést, amely ezzel hatályba lépett – írta meg az Index.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) aláíró 183 állam és az Európai Unió képviselői 19. konferenciájuk (COP19) utolsó napján, plenáris ülésen erősítették meg az 54 kékcápafajra és hat pörölycápafajra vonatkozó döntést.

A CITES 184 aláírójának képviselői november 14. óta üléseztek Panamában. A CITES szigorítja – egyes esetekben pedig tiltja – a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét, hogy túlélésüket biztosítsa.

A CITES keretében eddig csak kevés cápafajt helyeztek védelem alá. A tengeri ragadozókat uszonyukért és húsukért vadásszák, ami miatt több cápafaj vált súlyosan veszélyeztetetté, vagy a került kihalás szélére.

A védelem alá helyezett cápafajok bekerültek a CITES II. számú mellékletébe, amely szigorúan korlátozza egyes fajok kereskedelmét, annak ellenére, hogy Japán kifejezte fenntartásait a kékcápa védelem alá helyezése ügyében, mivel meglátása szerint nem veszélyeztetett fajról van szó. A japán küldöttség „mély aggodalmának” adott hangot a döntés következményei miatt, amely szerinte „elfogult a japán halászok szociális és gazdasági szempontjából”.

Shirley Binder panamai küldött közölte, hogy az immár a CITES védelme alá helyezett cápafajok képviselik a cápauszonypiac hozzávetőlegesen 90 százalékát. A piac értéke meghaladja az évi félmilliárd dollárt (198,5 milliárd forint). A cápauszony kilogrammját ezer dollárért (393 ezer forint) árulják Kelet-Ázsiában, ahol a hagyományos kínai cápauszonylevest készítik belőle.

A CITES aláíróinak döntése értelmében az MTI szerint a II. számú mellékletbe kerültek a hegedűráják és az édesvízi ráják is. Ezeket a fajokat még nem fenyegeti a kihalás, de könnyen erre a sorsra kerülhetnek, ha nem ellenőrzik szigorúan a kereskedelmüket.

Joaquin de la Torre, az IFAW civil szervezet latin-amerikai és Karib-tengeri igazgatója szerint ma a cápák és a ráják a leginkább veszélyeztetett fajok, sokkal inkább, mint az elefántok és a nagymacskák.

Az uszonyuk és húsuk iránti nemzetközi kereslet miatt világszerte jelentősen csökkent a populációjuk: becslések szerint évente több mint százmillió cápa pusztul el a halászok hálójában.

(Forrás: Index.hu, Kép: oceana.org, natgeotv.com)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Vaddisznó sétált Újlipótvárosban – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Kerítéshez kötötte és otthagyta kutyáját egy szombathelyi nő

Erik

Dr. Kapócsi Andrea: gyógynövények, természetes módszerek kullancsok bolhák, bélférgek ellen

magyarallatvedo