Magyar Állatvédelem
Image default

9 évesen kezdett el egy állatos enciklopédiát, 21 évvel később fejezte be – galériával

Olvasási idő:1 perc

Josh Gabbatiss kilencéves volt, amikor elhatározta, hogy leírja és lerajzolja az összes élőlény enciklopédiáját, kezdve a korallokkal, férgekkel és medúzákkal.

Több mint két évtizeddel később, 30 évesen végre befejezte a projektet, és nem is lehetne rá büszkébb. Az utolsó bejegyzés az egyik legközelebbi rokonunk, a csimpánz.

Gabbatiss, a dél-londoni klímaújságíró 2001-ben kezdte el „Josh’es Book of Animals” című könyvét. A rajzai és a nyelvtana sokat fejlődött, de a kézírása, mint mondta, „elég szörnyű maradt”. Nemrég osztotta meg kész alkotását a Twitteren, felidézve, hogy a „rivális” állatos könyvekben látott formátumot másolta.

„Látszik, hogy hosszú távon gondolkodtam, mert ahelyett, hogy rögtön a nagy karizmatikus fajokkal kezdtem volna, korallokkal, férgekkel stb. kezdtem”.

A könyv 118 oldalból áll, hat részre osztva: gerinctelenek, halak, kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök. Tartalmaz leírásokat és terminológiát, valamint az egyes részek végén egy indexet is, „arra az esetre, ha bármelyik olvasóm valami konkrétumot keresne”.

Gabbatiss, aki Nyugat-Oxfordshire-ben nőtt fel, elmondta, hogy kilencéves korától tizenéves koráig folyamatosan dolgozott a könyvön.

Végigcsörgött a halakon, kétéltűeken, hüllőkön, majd eljutott a madarakhoz, ami valószínűleg a leggyengébb része volt. „Eléggé szöveges volt, hogy kitöltsem a helyet” – mondta utólag. „Valószínűleg tizenéves lehettem ekkor, és azt hiszem, nagyon akartam a végére érni”.

Az emlősök nagy részével végzett, de mivel már csak körülbelül három oldal volt hátra, a könyvet az egyetemi évei alatt félbehagyta.

Aztán a múlt hónapig megint félretette. „Így most, ezzel a csimpánzról készült utolsó rajzzal ez a két évtizedes projekt befejeződött! Ha valaki szeretné publikálni, hát tessék” – írta a Twitteren.

Guardian – Twitter – Magyar Állatvédelem