78 éve nem láttak ilyen madarat Magyarországon

Olvasási idő:1 perc

Egy fiatal héjasas jelent meg Magyarországon, ez csupán a faj harmadik megfigyelése az országban.

Egy fiatal héjasast figyeltek meg és fényképeztek le a rábapatyi kavicsbányatavaknál július 30-án. A hírre azonnal felkapta minden madarász a fejét, mivel ennek a madárfajnak eddig mindössze két előfordulása volt ismert Magyarországról: 1907 szeptemberében a ma Abához tartozó Kajtorszentiván mellett, 1943 tavaszán pedig Kevermes környékén lőttek egy-egy madarat – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Mivel a ritka madáron színes gyűrű és jeladó is volt, kiderítették, hogy egy Görögországból származó fiatal hím madárról van szó, amelyet idén tavasszal jelöltek fiókaként Ándrosz szigetén.

A madár Görögországból szinte egyenes vonalban, északnyugati irányban szelte át a balkáni országokat, Magyarországra pedig július 25-én érkezett meg. Járt Somogy megyében, a Balatonnál, a Rábaközben, majd tett egy kisebb kört Ausztriában, de aztán visszatért Magyarországra.

A héjasas elterjedési területe Észak-Afrikától és az Ibériai-félszigettől Dél-Kínáig, illetve a Kis-Szunda-szigetekig húzódik, azonban nem összefüggő. Jelentős állományai élnek Észak-Afrikában és a Pireneusi-félszigeten, illetve Dél-Franciaországban. A Földközi-tenger medencéjében többfelé költ kisebb-nagyobb területen.

A becslések szerint európai állománya 1100-2400 párra tehető, amelyből mintegy 750 pár Spanyolországban, 128-150 pár Portugáliában, 100-140 pár Görögországban költ. Európai állománya stabil, egyes területeken csökken.

NLC, fotó: MME / Borbás Katalin

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt. Kérjük próbálja újra.

A box kipipálásval Ön elfogadja a Magyar Állatvédelem Adatvédelmi irányelveit.