5 étel, amit soha ne adj a kutyádnak!

Olvasási idő:2 perc

Néha nagyon nehéz nemet mondanki a kutyánknak – különösen, ha rád szegezi “boci szemét”. Hogyan tagadhatjuk meg tőle a finom falatot, ami nem neki való? Nos, bizonyos esetekben határozottan nemet kell mondanunk az ő érdekében. Vannak olyan élelmiszerek, melyeket soha nem szabad etetni a bundás kedvencünkkel. Tartsd észben ezt a listát, amikor legközelebb finom falattal szeretnéd kényeztetni. Ne feledd – ez csak néhány olyan étel, amelyet kutyusodnak nem szabad megennie.

Isabella Mendes fotója a Pexels oldaláról

Alkohol
Ugyan konkrétan nem étel, de ez nem maradhat ki a listából. Valószínűleg tudod, hogy nem szabad alkoholos italt adni neki, de szeretnénk nyomatékosítani, milyen káros lehet kutyád számára. Az alkohol hatással van a kutya májára és agyára, ugyanúgy, mint az embereknél. Hányást, hasmenést, csökkentett koordinációt, légzési nehézségeket, remegést, kómát és akár halált is okozhat.


Avokádó
Ez a gyümölcs persint, egy gombaölő toxint tartalmaz, amely számos állatban súlyos egészségügyi problémát okozhat. Ugyan a kutyák jobban ellenállnak a persinnek, mint más állatok, de így is nagy károkat okozhat. Tartsd távol kedvencedet az avokádótól! Légzési nehézségeket, remegést, kómát és akár halált is okozhat.


Cukorka, rágógumi, fogkrém és szájvíz
Ezen élelmiszerek közül sok xilitet tartalmaz, egy édesítőszert, amely sszámos fajnál inzulin felszabadulását okozhatja. Az inzulinszint emelkedése hipoglikémiához (csökkent cukorszinthez) vezethet. Gyakorlatilag mit jelent ez az ebek számára? Hányás, letargia, koordináció elvesztése, sőt görcsrohamok is. Ezek a termékek tilosak kutyafogyasztásra!


Csokoládé, kávé és koffein
Ez a három dolog felgyorsítja kutyád szívverését és serkenti az idegrendszert. Metilxantinokat tartalmaznak, hányást és hasmenést, zihálást, túlzott szomjúságot és vizelést, hiperaktivitást, görcsrohamokat és akár halált is okozhatnak. Megjegyzés: az étcsokoládé károsabb, mint a tejcsokoládé. A kutyád által lenyelt mennyiség, a kedvenced súlya és egyéb tényezők meghatározzák, hogy milyen beteggé válhat, mennyire súlyos lehet a mérgezés.


Hagyma és póréhagyma
Ezek az ételek különösen károsak a kölykökre. Nem számít, hogy főzve, nyersen, porítva vagy más élelmiszerekben vannak. Gasztrointesztinális irritációt okozhatnak, és vörösvértest-károsodáshoz vezethetnek. A macskák hajlamosabbak a betegségekre, de ha egy kutya sokat fogyaszt ezekből az ételekből, súlyos következményekkel járhat. Mivel ezek gyakran a receptek összetevői, fontos, hogy odafigyeljünk rájuk.


Mi a teendő vészhelyzet esetén?

Ha kutyád olyan ételt fogyasztott, ami veszélyes lehet rá, azonnal hívd az állatorvosodat. Nem lehetünk állandóan a kedvencünk közelében, így előfordulhat, hogy nem kapjuk rajta a kutyának, amikor olyasmit eszik, amit nem kellene. A te feladatod, hogy észrevedd a kutyád viselkedésében bekövetkezett változásokat. Ha a bágyadtság jeleit kezdi mutatni, hányni kezd, elveszíti a koordinációját, vagy más, általunk említett tünet jelentkezik, haladéktalanul vidd el az állatorvoshoz!