Magyar Állatvédelem
Image default

4000 nm-en öntöttek fáradt olajat a Ráckevénél a Dunába + FOTÓK

Vélhetően 2020. december 10-én ismeretlenek, nagy mennyiségű (kb. 6 köbméter) fáradt olajat engedtek le a Szigetszentmiklós, Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába, vagy annak kifolyójába.

A hatalmas mennyiségű olaj az RSD medrébe bekerült. A kifolyó alatti úszóláp-nádas fogta meg a szennyezést, kb. 3-4000 négyzetméteren. Szerencsére a víztestbe nem került be! Azonban van olyan hely a nádasban lévő stégek mellett, ahol 20-25 cm vastagságban áll a fáradt olaj. A terület Natura 2000 minősítésű védett úszóláp.

Szombaton délután elgátolták a csatorna kifolyóját. A csatorna medrében elhelyezték az olaj-felitató paplanokat, megkötő vegyszereket és elkezdték kitermelni az olajat. Vasárnap reggel megtörtént a lápos nádasban a szennyeződés pontos kiterjedésének megállapítása is. A helyszínre vezényelt TRUXOR kétéltű lánctalpas munkagéppel egy csatornát vágtak a nádasban az olajszennyezés körül. Ebbe a csatornába felfújható, úszó merülőfalat húztak be a géppel, kvázi bekerítve a szennyeződést, biztosítva azt, hogy nem kerülhet az RSD folyásába az olajból.- áll az interneten található bejegyzésben.

facebook

Kapcsolódó

Tizenhat kiló műanyagszemetet találtak egy csőröscet gyomrában

magyarallatvedo

A ráckevei olajszennyezés évtizedek óta a legsúlyosabb természetkárosítás

magyarallatvedo

Bevonhatják a horgászjegyét a szemetelő horgásznak

magyarallatvedo