Magyar Állatvédelem
Image default

40 évnyi fogság után meghalt a világ legmagányosabb orkája

Olvasási idő:2 perc

A világ legmagányosabb orkája, Kiska negyvenévnyi fogság után pénteken a kanadai Marinelandben elpusztult – közölte az Unilad.

Az Animal Justice nevű országos állatjogi szervezet pénteken (március 10.) jelentette be Kiska halálhírét. A szervezet most újra felszólítja az érintetteket, hogy vizsgálják ki és vonják felelősségre a felelősöket Kiska halálát követően, akinek évtizedekig tartó fogsággal kellett szembenéznie a Niagara Falls-i akváriumban. A 46 éves állatot teljesen egyedül tartották egy akváriumban, és egy életen át szenvedett a magánytól, hiszen még 1979-ben szakították el családjától Izland közelében.

2011 óta pedig teljesen elszigetelten élte életét egy betonmedencében, és ahogy a Whale Sanctuary Project írja, „amikor nem úszik lassú körökben, gyakran lebeg a helyén, és a medencéje belsejét jelentő ürességet bámulja”.

Bár halála előtt már nem lépett fel, továbbra is kiállították, és ő volt az utolsó fogságban tartott orka egész Kanadában. Kiska egyébként öt kicsinek adott életet, de valamennyi borja fiatalon elpusztult.

2021-ben vírusként terjedt el az a felvétel, amelyen a fejét az akvárium falába veri, ami a fogságban tartás ellenes és állatjogi aktivistáknak a „#FreeKiska” hashtag elindításához vezetett.
Nemrégiben Kiska szenvedése világszerte címlapokra került, amikor olyan videók kerültek felszínre, amelyeken a szerencsétlen állat csak lebeg egy helyben a magányos, elhagyatott medencében.

A januárban készült drónfelvételek Kiska „szívszorító” látványát mutatták.

A 30 másodperces drónvideót Phil Demers, a kanadai Marineland stadion korábbi vezető trénere osztotta meg.

„Hű, ez borzalmas. Bárcsak az emberek ne fizetnének pénzt azért, hogy ilyen helyekre menjenek” – kommentálta akkoriban egy YouTube-felhasználó.

„Ami talán még szívszorítóbb, hogy szinte semmi esélye a túlélésre, ha Kiskát szabadon engednék” – írta egy másik. „Majdnem minden orka, aki egyszer fogságban volt, majd szabadon engedték, nagyon rövid időn belül elpusztult”.

Folytatták: „Ha Kiska fogságban született, akkor nincs esélye a túlélésre, mivel egyetlen fogságban született, vadonba engedett orka sem élte túl”.
Az Animal Justice több mint egy évtizeden át harcolt Kiskáért, és jogi panaszokat nyújtott be, amelyekben vizsgálatot követeltek a Marineland ellen Kiska tartása miatt.

Az Animal Justice segített abban is, hogy 2015-ben Ontario tartományi szinten, 2019-ben pedig országos szinten tiltsák be a bálnák és delfinek fogságban tartását.

„Szívszorító a tudat, hogy Kiskának soha nem lesz esélye arra, hogy egy bálnamenhelyre költöztessék, és megtapasztalja azt a szabadságot, amelyet annyira megérdemelt” – mondta Camille Labchuk ügyvéd, az Animal Justice ügyvezető igazgatója.

„Bár egyetlen más orkának sem kell még egyszer elszenvednie a fogságban tartás kegyetlenségét Kanadában, mi igazságot követelünk azért, amit Kiska a Marineland kezei között elszenvedett.

„Felszólítjuk a tartományi hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra a boncolás eredményét, és vonják felelősségre a Marinelandet a jogtalan kínzásokért, amelyeket Kiska nyilvánvalóan átélt az utolsó éveiben.”

Az UNILAD felvette a kapcsolatot a Marinelanddel, hogy kommentálja a történteket.

(Forrás: Unilad, Fotó: The Toronto Star)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

A turisták csónakjára menekült egy pingvin a kardszárnyú delfinek elől (Videó)

magyarallatvedo

Elpusztult a Szajnába tévedt orka

magyarallatvedo

Amikor a cápa az áldozat: 17 kétméteres cápát vadászott le egy orkapár egyetlen nap alatt

Erik