Magyar Állatvédelem
Image default

30 órás autóút után azonnal munkába állt Nova és Nindja a két mentőkutya

Olvasási idő:1 perc

A Katolikus Karitasz is megérkezett Töröokországba és azonnal munkába is álltak. Ők autókkal mentek a helyszínre, mintegy 30 órás autózás áll mögöttük.

Szerbiában, Bulgáriában és Törökországban is rendőri felvezetést kaptak a forgalmas helyeken, hogy spóroljanak az idővel. A Szerb Autópályakezelő, pedig díjmentes úthasználatot biztosított a konvojnak.

Ők itt Nindja és Nova! Nekik is nagy kihívás a 30 órás non-stop utazás, de türelemmel viselik. Sajnos az időjárás nem kedvez majd nekik: csípős hidegben, fagyban kell dolgozniuk:

Az éjjel a csapat megérkezett és meg is kezdték a munkát egy összedőlt panziónál.
Közben egy második egység is elindult tegnap Budapestről: további 12 önkéntes és 4 romkutató kutya a Török Nagykövetség támogatásával repülővel utazott Törökországba, ahol tegnap este csatlakoztak első csapatunkhoz. Így már

31 önkéntes és hat kutya segít a mentésben

a Budapest Mentőszervezet együttműködésével a Karitász missziójában.

A tábor kiépítésével egyidőben elindult az első csapat az érintett település részre az AFAD (helyi katasztrófavédelmi szervezet) útmutatásával. Az első egység 2 kutyás kereső csapatból és 9 fő műszaki mentőből, valamint egy helyi tolmácsból állt, akit a műszaki mentések idejére delegáltak a csapatok mellé.

Az első címen egy 7 emeletes épületet kellett átvizsgálnunk, amelyben órákkal azelőtt még hallottak hangokat a hozzátartozók. Mind a két kutya átkutatta többször is a területet, de élő személyt egyik sem jelzett. A kutyás keresést követően az AFAD helyi kutató mentői hanglokátorral vizsgálta át a területet, de nem észleltek túlélőket.

A következő címen, amely 2 db 7 emeletes épület dőlt és csúszott egymásra, szintén kutyákkal kellett átvizsgálnunk. Ezen a helyszínen is 2 kutya dolgozott, de élő személyt itt sem jeleztek. Ezt követően a helyi egység vezetője engedélyt adott a gépi romeltakarításra. Az újabb rétegek eltávolítását követően lesz esély az az alacsonyabb rétegekben élő személyt megtalálására, majd mentésére. Az épület ezt követően újra átvizsgálásra került, a kutyák 4 fő elhunytat találtak a romok alatt, különböző üregekben.

Kapcsolódó

Suzyval, a keverék kutyussal állított fel magyar rekordot

magyarallatvedo

Teljesült a leukémiás kutya utolsó kívánsága

magyarallatvedo

10 fotó, amely megmutatja, milyen értékes az idő

Viki