Magyar Állatvédelem
Image default

248 településen lesz a héten szúnyoggyérítés

Olvasási idő:1 perc

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés – tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t – írta meg a magyarmezogazdasag.hu.

A következő napokban Sopron környékén, a Duna mentén a Szigetközben, Komáromnál, Budapesten, a Csepel-sziget településein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Tisza-tó térségében végeznek a szakemberek földi kezeléseket a kifejlett szúnyogok ellen – áll a közleményben. A szakemberek elsődlegesen az “ULV” technológiát alkalmazzák, amely során platós gépjárműről juttatják a permetet a környezetbe; a kezelések késő este és éjszaka zajlanak – tették hozzá. Mint írták: az elmúlt hetekben az ország nagy részén a korábbi évekhez képest kevés szúnyoggal lehetett találkozni. Ugyan az Alföldön az aszályos időjárás miatt továbbra sincs szükség gyérítésre, az ország északi részén nagyobb számban jelentek meg a csípőszúnyogok.

Figyelmeztetnek arra, hogy városias területeken, különösen Budapest néhány kerületében egyre nagyobb arányban fordulnak elő emberközeli életmódot folytató szúnyogfajok. Olyanok, amelyek a locsolás során visszamaradt vizekben, madáritatókban, vízgyűjtő edényekben is képesek tömegesen szaporodni. Ezért nélkülözhetetlen lakosság közreműködése a tenyészőhelyek megszüntetéséhez. Vagyis célszerű a ház körüli vízzel teli hordók, kaspók rendszeres kiürítése. A kezelése időpontjáról értesítést kapnak a települések, illetve a menetrend megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is – áll a közleményben.

(Forrás: MTI, magyarmezogazdasag.hu Kép: washington.edu)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Gyilkossági helyszínnek álcázzák egyes madarak a fészküket

Marci

Kutya segíti az áldozatokat a franciaországi bíróságokon

magyarallatvedo

Egyre több gondot okoznak a kóbor kutyák: hétéves kislányt marcangoltak halálra

magyarallatvedo