Magyar Állatvédelem
Image default

21 évig élt kalitkában ez a papagáj, most már csodás élete van

Olvasási idő:2 perc

Pipi Joe az afrikaii szürkepapagáj, 21 éveig egy szűk kalitkában élt, melynek következtében nagyon komoly betegsége lett. Szerencsére a hónapokon át tartó, szakszerű kezeléseknek állapota jobbra fordult. A történet a WeFeNn Alapítvány mentettjéről szól:

Pipi Joe története

Pipi Joe, az afrikai szürke papagáj, közel 2 hónappal ezelőtt került alapítványunk gondozásába. Mint a többi mentettünk, ő is a vadállat kereskedelem áldozat, aki hosszú éveket töltött magányosan, koszban, egy parányi kalitkában, ahol nem, hogy repülni, de még a szárnyait sem tudta kinyújtóztatni a madár. Előző tulajdonosa egy hölgy volt, akinek kórházba kerülése után, az egyik szomszéď szólt a budapesti Papagáj Világ alapítványnak, hogy a lakásban több, ellátatlanul maradt madár van. Döbbenetes, sokkoló környezetben éltek ezek az állatok , 40 nm-en, parányi kalitkába, koszba, mocsokba…. Több madár szorult azonnali állatorvosi ellátásra.

A két évtizedes sanyarú sors bizony nem múlt el nyom nélkül a mentéssel. Pipi Joe-ért még sajnos, van okunk aggódni. Hiszen papagájok esetében, sajnos, a repülés mentes életmód komoly károkat okozhat a szervezetükben. Egyik ilyen, rendkívül súlyos betegség az aspergillosis, vagy más néven “ tüdőpenész”, amire az egészségét felmérő endoszkópos vizsgálat során derült fény A betegség során a légzsákokba került gombaspórák az oxigéndús, meleg helyen szaporodni kezdenek a madár szervezetében. A légzsákokban gyulladásos folyamatokat alakítanak ki, valamint a nagy felületű gomba granulómák komoly légzőfelület vesztést okoznak.

Pipi Joe több, mint 21 évig élt a képen látható kör kalitkában…. a kismadárnak, ilyen körülmények között esélye sem volt arra, hogy repüléssel átszellőztesse légzsákjait, így, bár reménykedtünk a csodában, sajnos, nem lepett meg a diagnózis, Pipi Joe krónikus aspergillosissal küzd.

Hosszas kezelés áll előtte, gombaellenes gyógyszerek alkalmazásával és kitartó terápiával több hónapig, napi rendszerességgel történő inhalálás, rendszeres röptetés. Emellett természetesen immunerősítőkkel segítjük a kis szervezetét. Ez a kismadár egy kis hős, hogy 21 évig kibírta kis kalitkájában, és túlélte ezt a poklot, amiben része volt. Néró személyében nálunk társra talált, egész nap együtt játszanak, nagy röpdében élhet. Nagyon bízunk benne, hogy ez a kis hős kibírja a további megpróbáltatásokat a hónapokig tartó kezelésével, és pár hónap múlva már szebb képet fog mutatni az endoszkópos vizsgálat.

Pipi Joe betegsége, és megfelelő ellátása, mivel egy komplex és komoly, krónikus betegségről van szó, hatalmas terhet ró az alapítványra, hisz csak a gombaellenes gyógyszere tetemes összeget tesz ki havonta. Mindemellett, mostani röpdéjének kerti részét is szeretnénk kibővíteni, hogy még többet tudjon a friss levegőn repülni és gyógyulása ezáltal gyorsabb lehessen.

Pipi Joe, ez a végtelenül türelmes, kedves kis dumagép és “nótaénekes” a Papagáj Világ alapítvány mentését követően a hatályos jogszabályoknak megfelelően a Fővárosi Állat -és Növénykert karantén részlegére került, majd egy jobb élet reményében Alapítványunk gondozására bízták Őt.

Pipijoe azóta nagy röpdében él. Másik mentett jákónkkal, Néróval szoros barátságot kötöttek, egész nap együtt játszanak. Élvezi a kinti röpdét, a napfényt, a imádja figyelni a vad madarakat- minden olyasmit, amit hosszú évekig a parányi ketrecében egy szobában nem adatott meg neki. Beszéljenek a képek helyettünk… Pipijoe akkor…..és most. 😊💕🦜

 

Ha szeretnéd támogatni az ő gyógyulását, amelyre hatalmas szükség van, hiszen csak veletek sikerülhet, azt alapítványunk oldalán teheted meg:

 

Dr. Gajcsi Dóra

(A szerző a WeFeNn Alapítvány alapítója az Exo Center egzotikus szakállatorvosa)

Kapcsolódó

Kisfilmen tekinthetjük meg a fővárosi állatkert óriásvidra családjának életét

Marci

Kiderítettük! Ez az igazság az Illatos úti altatásokról

magyarallatvedo

Hősiesen őrizte fészkét egy költő rétisas-pár a fonyódi berektűzben

magyarallatvedo