Magyar Állatvédelem
Image default

20 év fogság után szabadult Mark, az “éttermi medve” – FOTÓKKAL

Olvasási idő:2 perc

Mark medve megmentésével a Négy Mancs lezárta a kegyetlen állattartás egy fejezetét Albániában.

Az egykori éttermi medve december 7-én Albániából történt megmentésével megkezdte útját egy jobb élet felé. Markot új otthonába, az ausztriában található arbesbachi Bear Sanctuary otthonba vitte a Négy Mancs állatvédő szervezet. A medvét havas téli táj fogadta, ő azonban nem volt azonnal kész új lakóhelye felfedezésre.

Több, mint 20 évnyi kis betonketrecben töltött idő után, 24 év után léphet először fűre és földre.

Mark minden szükséges gondoskodást megkap az osztrák medvemenhely tapasztalt csapatától. Most már felépülhet és alkalmazkodhat a tágas erdei környezethez, amelyben kóborolhat, áshat, úszhat, más medvék közelében élhet, és esetleg először téli álmot is aludhat.

Amikor kinyílt a szállítóláda ajtaja, Márk nyugodtan feküdt benne, kíváncsian figyelte az előtte elterülő havas erdőt, de egyelőre nyugodt maradt.

Az Albániából Észak-Macedónián, Görögországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül Ausztriába vezető 44 órás út után

Marknak még egy kis időre volt szüksége, hogy erőt merítsen és kilépjen a szabadba. Miután felkészült, Mark először csak óvatosan sétált körbe.

A mentésről szóló galéria a kéek szélén lévő nyilakkal lapozható.

“A hosszú utazás alatt folyamatosan figyeltük Markot, nagyon nyugodt volt és pihent útközben. Rendszeresen megálltunk, hogy kísérő állatorvosunk ellenőrizze őt, és gyümölcsökkel és zöldségekkel etettük.

Miután két évtizeden át éttermi maradékokból és főleg kenyérből álló, nem megfelelő étrendet kapott, a zöldségektől kissé vonakodott, de boldogan rágcsálta a szőlőt, amit adtunk neki.

– mondta Magdalena Scherk-Trettin, aki a Four Paws vadállatok mentési és érdekvédelmi projektjeit koordinálja.

A beilleszkedési időszak alatt Mark egy kisebb szabadtéri ketrecben marad, ahol egy mesterséges barlangban rejtőzhet el, amelyet a négy mancsos csapat épített neki.

Miután megszokta új környezetét, átengedik egy 14 ezer négyzetméteres kifutóba, a korábban mentett három grizzlymedvéhez.

“Mark, az utolsó albániai éttermi medve megmentése nagy mérföldkő a medvejólét szempontjából. Mark végre megkapja a második esélyt egy fajának megfelelő életre az ausztriai Arbesbachban található medvemenhelyünkön. Márk megmentésével véget vetettünk annak a kegyetlen gyakorlatnak, hogy egy étterem mellett medvéket tartanak, hogy a látogatókat bevonzza és szórakoztassa. Egy lépéssel közelebb kerültünk egy olyan világhoz, ahol az emberek tisztelettel, empátiával és megértéssel bánnak az állatokkal. A Négy Mancsnál büszkék és boldogok vagyunk, hogy többet tehetünk annál, hogy bemutatjuk az emberek által kizsákmányolt, Markhoz hasonló állatok szenvedését: Élethosszig tartó gondozást és örök otthont biztosítunk számukra a világszerte működő menhelyeinken” – mondta Josef Pfabigan, a Négy Mancs elnök-vezérigazgatója.

Four Paws – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Szilveszteri durrogtatás a hírhedt gyöngyösi Durándán (videóval)

Viki

Különleges vendégek érkeztek a Bükkaljára

Erik

DÖBBENET – ELÁJUL, HA MEGHALLJA, MENNYI ELDOBHATÓ MASZKOT FOGYASZTOTT EL AZ EMBERISÉG

magyarallatvedo