Magyar Állatvédelem
Image default

16 év alatt 75 métert tett meg légvonalban a mocsári teknős

Olvasási idő:1 perc

Szokatlan felfedezésre hívta fel a figyelmet a Duna-Dráva Nemzeti Park. 2022. július 9-én a parkhoz tartozó Barcsi borókás területén végzettb “teknős felmérést” egy kutatójuk, aki az Aranyospusztai-tó gátján található tojásrakó helyen mérte fel a mocsári teknősöket.

A kutató az egyik nőstény páncélján jeleket vett észre, majd a jelzést közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy egy 2006-ban genetikai vizsgálat céljából befogott egyedről van szó. Ilyen visszafogásról eddig nem volt tudomása a nemzeti park dolgozóinak, pedig az akkor még csak 10 éves teknős mindössze 75 métert távolodott el a 16 évvel korábbi befogás és szabadon bocsátás helyszínétől. Ez a tény is jól mutatja a mocsári teknősök ragaszkodását megszokott élőhelyükhöz.

A teknősök számára kedvező vizes-mocsaras területek kiterjedése már a folyószabályozások óta jelentősen csökken, az utóbbi időszakban pedig a klímaváltozással járó szárazodás méginkább veszélyezteti a faj élőhelyeit. A folyamat szembetűnő a Barcsi borókásban is, ahol a jelentős kiterjedésű Nagyberek az idei évre teljesen kiszáradt, miként a fellelt teknős élőhelyéül szolgáló tórendszer néhány tagja is és valamennyi tóban kritikusan alacsonyra süllyedt a vízszint a nyár folyamán.

Így az egyre veszélyeztetettebb mocsári teknős populációk nyomonkövetésének jelentősége is megnő. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2016-ban indította újra a Dráva-monitoring programot, ennek keretében történik a Barcsi borókásban és egyéb alkalmas Dráva-menti élőhelyeken a mocsári teknősök évenkénti felmérése is.

(Forrás: DDNPI, Kép: BFNP)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Veszélyes betegséget terjesztő kullancsot keresnek Magyarországon

magyarallatvedo

Ismét felbukkant egy uhu Dévaványán

magyarallatvedo

Ezúttal Sepsiszentgyörgy mellett gázoltak halálra egy medvét – a Transindex.ro portálról

magyarallatvedo