Magyar Állatvédelem
Image default

12 ezer kilométert repült egyhuzamban 11 nap alatt

Olvasási idő:1 perc

Egy sugárhajtású vadászgép aerodinamikáját megszégyenítő madár 12 ezer kilométert tett meg Alaszkából Új-Zélandra, és ezzel megdöntötte a megállás nélküli repülés világrekordját, írja a Guardian.

A kis goda szeptember 16-án szállt fel Alaszka dél-nyugati részén, és 11 nappal később landolt Auckland partjainál. Átlagban 90 km/h-s sebességgel repült.

A madár teljesítményét egy testéhez rögzített jeladónak köszönhetően lehetett nyomon követni, ami egyébként valamelyest tovább is nehezítette a dolgát.

A cikkben megjegyzik, a hím kis goda átlag testsúlya 190 és 400 gramm között mozog, de egy hosszú utat megelőzően akár ennek duplájára is felhízhatnak, miközben a belső szerveiket összezsugorítják, hogy enyhítsék a terhelést.

A műholdas jeladó szerint a hős madár 12 854 kilométert tett meg egyhuzamban, de a tudósok a kerekítés hibákat levonva azt állítják, hogy az út hossza körülbelül 12 200 kilométer lehetett. Ez így is, úgy is rekord, mert a korábbi csúcstartó szárnyas még 2007-ben 11 680 kilométert repült megállás nélkül.

Érdekesség, hogy a kis goda feltehetően egyáltalán nem is aludt a 11 nap alatt, mert a szárnyaikkal gyakorlatilag folyamatosan csapkodni kell a levegőben.

Ilyen hosszú távok megtételére akár más madarak is képesek lehetnének pihenő nélkül is, de nincs rá szükségük. A kis goda útja során pedig csak szigeteken tudna megpihenni, de láthatóan már nagyon hazavágyott Új-Zélandra, és inkább felpörgette az eseményeket.

Az MME adatbázisa szerint egyébként a kis goda Magyarországon is előfordul, de csak kis számban és elvétve.

Rekorder kakukk

Nem csak e kis goda döntöget rekordokat, májusban egy rekorder kakukkról adtunk hírt, amely 16 országot repült át, Afrika déli vidékéről, 12 ezer kilométeres utat megtéve Mongóliáig.

(Berek.hu)

Kapcsolódó

Vadmentők ápolják a fenyőrigót, aki az összes faroktollát elveszítette

Marci

A szülészetre besétált a kacsa, majd kiköltötte 10 tojását – VIDEÓ

Marci

Ügyészség: a fecskék, tojások és fészkek elpusztítása akár bűncselekmény is lehet

Marci