Magyar Állatvédelem
Image default

10 szuperhős állat, akik különleges helyet érdemelnek a szívünkben

Olvasási idő:6 perc

A történelem egyes eseményei egészen más kimenetelűek lennének, ha nem lennének állattársaink. Míg ezeknek az állatoknak egy része odaadásukról és bátorságukról vált híressé, mások kevésbé várt módon szolgálták az embereket. Az apró lovaktól a galambokig ezek az állatok mind úgy cselekedtek, hogy segítő mancsot, patát, csőrt és szárnyat adtak a nehéz helyzetekben.

A Bright Side 10 történetet mutat be a szuperhős állatokról, akik bebiztosították helyüket a történelemben és a szívünkben.

1. Balto és Togo, kutyahősök, akik megakadályozták a diftériajárvány terjedését Alaszkában

©  Carrie McLain Múzeum / AlaskaStock / Wikimedia Commons , ©  CC0 1.0 , ©  Brown Brothers / Egyesült Államok szövetségi kormánya / Wikimedia Commons , ©  CC0 1.0

1925 telén a távoli alaszkai Nome városában pusztító diftériajárvány fenyegette az ott élő emberek életét. A tomboló hóvihar és a –23°F fokos fagyos hőmérséklet mellett a lakókat szánon kívül semmilyen közlekedési eszközzel nem lehetett elérni.

©  Universal Studios , ©  Disney/Facebook

Togo volt a vezető szánhúzó kutyája egy szánhúzó kutyacsapatnak, amelynek tulajdonosa Leonhard Seppala volt, és az volt a küldetése, hogy orvosságot szállítson a városba. Bár a média eleinte csak Baltót, a veszélyes útvonal utolsó szakaszát befutó kutyát jegyezte meg, később Togot is elismerték annak a kutyának, aki sokkal nagyobb távolságot tett meg, mint a küldetés bármely más vezetőkutyája. Mindkét kutya később két különálló filmben is szerepelt, igazi állathírességként.

2. Dolly, a bárány, a világ első klónozott állata

©  Toni Barros/Wikimedia Commons , ©  CC BY-SA 2.0

Dolly, a Dolly Partonról elnevezett híres bárány 1996-ban került a címlapokra, mint a világ első emlőse, amelyet sikeresen klónoztak felnőtt sejt segítségével. Bár a klónozásnak számos haszna lehet a veszélyeztetett fajok megőrzésében és még a kihalt fajok újjáélesztésében is, Dolly fő öröksége az, hogy klónozása előrelépést jelentett az őssejtkutatásban.

3. Elsa, az oroszlán, a vadon élő állatok védelmezője

©  unsplash.com

George Adamson, egy kenyai vadőr és felesége Joy, 1956-ban örökbe fogadtak egy árva oroszlánkölyköt, Elsát. Elsát Adamsonék nevelték és gondozták afrikai házukban sok éven át. A pár megpróbálta megtanítani az oroszlánt egyedül vadászni, attól tartva, hogy nem tudja kifejleszteni azokat a készségeket, amelyek a vadonban való túléléshez szükségesek.

Elsa végül kiszabadult és visszatért a vadonba, és csodával határos módon életben maradt. 1960-ban Joy Adamson kiadta a Born Free című non-fikciós könyvét Elsa nevelése során szerzett tapasztalatairól. 6 évvel később a könyv alapján készült egy kritikusok által elismert film, amely a vadon élő állatok védelmét népszerűsíti.

4. David Graybeard, a csimpánz, aki inspirálta a főemlősök érzelmeinek kutatását

10 állati hős, akik különleges helyet érdemelnek a szívünkben
©  ASSOCIATED PRESS/East News

David Graybeard volt az első csimpánz, aki megengedte Jane Goodall brit tudósnak, hogy megfigyeltesse magát a Gombe Stream Nemzeti Parkban, ezzel zöld utat adva a főemlősök érzelmeivel kapcsolatos úttörő kutatásához. Greybeard volt az első, aki üdvözölte Jane-t, és neki köszönhetően más főemlősök is közelebb engedték a tudóst, hogy forradalmi felfedezéseket tegyenek viselkedésükkel kapcsolatban. Megmutatta a tudósnak, hogyan használnak eszközöket a csimpánzok .

Felfedezte, hogy az empátia, az együttérzés, az idősek iránti tisztelet és a találékonyság a csimpánz-rokonaink közös jellemzője, ami teljesen megváltoztatta a főemlősökről alkotott elképzelésünket.

5. Pickles, egy apró kutya, aki megoldott egy nagy horderejű rablást

Embed from Getty Images

Nem sokkal az 1966-os világbajnokság előtt a Jules Rimet-trófea (a FIFA-világbajnokság elődje) eltűnt a londoni Central Hallból, közvetlenül a világbajnokság kezdete előtt. Az ügy brit nyomozói mind üres kézzel álltak elő.

A nagy cégek pénzt ajánlottak fel mindenkinek, aki megtalálja az elveszett trófeát. Aztán egy héttel később egy férfi Dél-Londonban sétáltatta a kutyáját, aki hirtelen szaglászni kezdett egy bokor körül. Amikor a tulajdonos alánézett, nagyon megörült, mert megtalálta a Jules Rimet trófeát újságpapírba csomagolva, a bokor alá rejtve.

Picklest a National Canine Defense League ezüstéremmel tüntette ki felfedezéséért. Cselekedetével híresség státuszt szerzett, sőt igazi filmsztár lett.

6. Juno szent libái mentették meg Rómát az inváziótól

10 állati hős, akik különleges helyet érdemelnek a szívünkben
©  Henri-Paul Motte/Wikimedia commons , ©  CC0 1.0

A  legenda szerint Juno szent libái voltak azok a hősök, akik figyelmeztették a rómaiakat a gallok inváziójára, és megmentették a várost. Az őrök és kutyáik valahogy nem vették észre az ellenséges csapatokat, amelyek megpróbáltak átmászni a védőfalon. De csodával határos módon Juno szent libáinak izgatott gágogása a Capitolium templomából felébresztette a római katonákat álmukból, így felvehették a kesztyűt a támadókkal.

Néhány esetben még ma is előnyben részesítik a libákat a kutyákkal szemben. Például a kínai vidéki rendőrség libákat használ őrzőként kutyák helyett, sőt, még az országhatár védelmére is.

7. Magic, egy picúrka terápiás ló, amely örömet okoz azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá

10 állati hős, akik különleges helyet érdemelnek a szívünkben
©  Gentle Carousel Miniature Therapy Horses/Facebook

2011-ben a Time magazin beválasztotta a Magic-et a történelem tíz leghősiesebb állata közé. Magic egyike a floridai székhelyű Gentle Carousel jótékonysági szervezet 26 mini lovának. Kórházakban, idősotthonokban, Alzheimer-kóros betegeknek szóló programokon dolgozik, segít a fejlődésben a lemaradt gyerekeknek és a hospice ellátásban lévő betegeknek. Megnyugtató jelenléte csodákat tesz azokkal, akiknek a legnagyobb szükségük van a feltétel nélküli szeretetre és ragaszkodásra. Egyik terápiás látogatásán Magic még abban is segített egy nőnek, aki elvesztette a hangját, hogy újra beszélni kezdjen. A nőt annyira meghatotta Magic jelenléte, hogy felkiáltott:

Olyan gyönyörű!

– voltak az első szavai sok-sok év után.

8. Smoky, az első terápiás kutya

10 állati hős, akik különleges helyet érdemelnek a szívünkben
©  Shutterstock.com

Az odaadás és a bátorság néha kis csomagokban érkezik. Egy Smokey nevű kis Yorkie-t az egyik első terápiás kutyaként tartják számon, mielőtt a 60-as években Boris M. Levinson orvos hivatalos megállapításokat tett közzé az állatasszisztált terápiáról.

Smoky, az új-guineai dzsungelben talált kóbor, akit William A. Wynne tizedes fogadott örökbe, megnyugtató és gyógyító jelenlétet biztosított a Csendes-óceán déli részén megsebesült katonák számára a 40-es években. Megengedték neki, hogy  elkísérje az ápolónőket a betegek látogatásai során, és még a kórházban is aludhatott. Úgy tartják, hogy 250 katona életét mentette meg azzal, hogy sikerült átvezetnie egy távíróvezetéket egy 70 láb hosszú, 8 hüvelyk széles lyukon.

smoky-war-dog-yorkie-yorkshire-terrier

Smoky jól megérdemelt emlékműve Ohio államban minden olyan kutyát elismer, akik a nehéz időkben szolgálták az emberiséget.

9. Galambok, életmentő üzenethordozók

10 állati hős, akik különleges helyet érdemelnek a szívünkben
©  pexels.com

A galambok a történelem során számos civilizáció kommunikációs részlegében játszottak fontos szerepet. A példa végeláthatatlan: Kr.e. 776-tól, az első olimpiai játékoktól kezdve, amikor a sportolók hazaküldtek egy postagalambot a győztes falujába, hogy jó hírekkel szolgáljanak a játék eredményeiről,  Dzsingisz kánnak, aki galambok segítségével létesített kommunikációs hálózatot Ázsiában és Kelet-Európában.

Ezeket az alázatos madarakat életmentő hírvivőként is tartják számon a közelmúlt történelmének konfliktusai során, amit a bátor tetteikért Dickin-érmet kapott galambok hosszú listája bizonyít.

10. Minden kutató-mentő kutya, aki a legnehezebb helyzetekben is segített az embereken

Hihetetlen szaglásuknak köszönhetően a kutyák megtalálják az összeomlott épületek alatt, hó és víz alatt rekedt embereket, és akár 10 kilométeren keresztül is nyomon követhetik az emberszagot. Akár kiképzett, akár képzetlen, a kutyák mindig is segítő mancsot nyújtottak a természeti vagy ember okozta katasztrófák utáni mentési munkák során, megerősítve, hogy „a rászoruló barát valóban barát”.

BÓNUSZ: Egy bátor macska, aki megmentett egy fiút, és megkapta a „Hőskutya” díjat

2014-ben elterjedt egy videó, amelyen egy bátor macska megment egy kisgyermeket egy kutyatámadástól. Tara, a macska nem teketóriázott sokat, amikor rohant, hogy kimentse gazdája 4 éves kisfiát egy kutya harapásától, aki leszedte a bicikliről a kicsit. Védelmező, kutyaszerű viselkedése a címlapokra került, és a Los Angeles SPCA Annual Hero Dog Award díjjal tüntette ki.

Melyik állat hőstörténetét találod a legmeglepőbbnek? Vannak még olyan állatok, amelyeknek szerepelniük kellene ezen a listán? Oszd meg gondolatait velünk kommentben!

A cikk a BS összeállítása alapján készült.

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Csodálatos: több száz bárány formált szívecskét a legelőn – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Fantasztikus állatmentés: tűzoltók hozták fel a mélyből a bajba jutott cicát

Marci

Veszélyeztetett fajjá nyilvánította az ausztrál kormány a koalát

Marci